Het klinkt misschien absurd. Misschien denk je wel dat het onzin is, maar het zou weleens erger kunnen zijn dan we denken. De landbouw en voedselproductie in Nederland lopen gevaar. Boeren krijgen te weinig voor hun waar. Daarom hebben ze de productie in de loop der jaren steeds verder opgevoerd. Dat heeft hun kostprijs verlaagd, maar zorgt ook voor overaanbod. Zo komen ze van de regen in de drup. Laat staan dat er marges overblijven om duurzamer en volgens maatschappelijke eisen aan dier- en landschapsvriendelijkheid te produceren. In een discussie voor publiek stelden Aalt Dijkhuijzen, bestuursvoorzitter van de WUR, en Dick Veerman, foodlog.nl, onlangs vast dat de grote vraag is of de boerensector nog wel voldoende financiele ruimte heeft om de komende 15 tot 20 jaar door te komen.

Voor aardappelen, tomaten, appels, uien, palingworst, ham, kaas en kant-en-klare salade wordt niettemin door consumenten goed betaald. Ze hebben alleen geen flauw benul hoeveel van het bedrag dat ze aan de kassa afrekenen voor hun melk, vleeswaar of zakje gesneden sla naar de boer gaat. In veel gevallen gaat een product vier tot zeven keer ‘over de kop’. Er wordt dus een prima marge gemaakt, maar waar komt die terecht? Ook supermarkten hebben het niet gemakkelijk. Als zij de boef niet zijn, wat is er dan aan de hand?

In dit eerste live Café gaan Foodlog, Urgenda en de Youth Food Movement samen met jou op zoek naar de feiten. Consument zijn we immers allemaal. Vertegenwoordigers van boeren, supermarkten, grote verwerkers en politiek helpen ons daarbij. Op welke manier staat ons huidige prijssysteem verduurzaming in de weg? En hoe komen we tot een eerlijker beloning van ieders werk? Of kan het niet en zit alles muurvast tenzij iedereen samen beweegt? Als dat zo is, hoe moet dat dan?

Twee inleidingen, reacties daarop door kenners en een gesprek daarover met de zaal vormen de basis van een aanpak om niet alweer naar elkaar als schuldige te wijzen, maar te kijken hoe je samen wel tot werkbare oplossingen komt. Een daarvan zou zelfs kunnen zijn dat 'eerlijke prijzen' geen issue zijn, zolang er geen Europees beleid is.Spelregel: de avond en het daarop volgende online Debat over de bevindingen van de avond moeten binnen een maand tot gedeelde inzichten en actie leiden. Zoniet? Dan kan het dossier in de kachel omdat er niet uit te komen valt.

Er valt ook nog wat te raden: hoeveel boer zit er in een pak bloem, een zakje sla, een brood, een zakje kant-en-klare salade, een tomaat, een onsje gekookte worst, een liter melk, een flesje bier, een tube Pringles en een Cono Top?

Kom ook & denk mee!

Met o.m. Veerle Slegers (SP Brabant), Esther de Lange (Europarlementariër CDA), Annechien ten Have (LTO), Jos Looije (tomatenteler), Drees-Peter van den Bosch (Willem & Drees), Marianne Thieme (PvdD), Marc Jansen (CBL), Gerard Rutte (supermarktkenner), Jan-Willem Grievink (FoodServices Instituut Nederland), Ruud Huirne (LEI), Dick Veerman (foodlog.nl) en nog vele anderen.

Datum: dinsdag 24 mei 2011, 19.30 uur
Locatie: Winkel van Sinkel (Nederland's eerste warenhuis, Oudegracht 158, 3511 AZ Utrecht (loopafstand Centraal station) www.dewinkelvansinkel.nl
Presentatie: Pieter Hilhorst (publicist, Ombudsman)
Aanmelden: Toegang kost 7,50 euro. Aanmelden kan via joris.lohman@urgenda.nl




Dit artikel afdrukken