Voor aardappelen, tomaten, appels, uien, palingworst, ham, kaas en kant-en-klare salade wordt niettemin door consumenten goed betaald. Ze hebben alleen geen flauw benul hoeveel van het bedrag dat ze aan de kassa afrekenen voor hun melk, vleeswaar of zakje gesneden sla naar de boer gaat. In veel gevallen gaat een product vier tot zeven keer ‘over de kop’. Er wordt dus een prima marge gemaakt, maar waar komt die terecht? Ook supermarkten hebben het niet gemakkelijk. Als zij de boef niet zijn, wat is er dan aan de hand?
In dit eerste live Café gaan Foodlog, Urgenda en de Youth Food Movement samen met jou op zoek naar de feiten. Consument zijn we immers allemaal. Vertegenwoordigers van boeren, supermarkten, grote verwerkers en politiek helpen ons daarbij. Op welke manier staat ons huidige prijssysteem verduurzaming in de weg? En hoe komen we tot een eerlijker beloning van ieders werk? Of kan het niet en zit alles muurvast tenzij iedereen samen beweegt? Als dat zo is, hoe moet dat dan?
Twee inleidingen, reacties daarop door kenners en een gesprek daarover met de zaal vormen de basis van een aanpak om niet alweer naar elkaar als schuldige te wijzen, maar te kijken hoe je samen wel tot werkbare oplossingen komt. Een daarvan zou zelfs kunnen zijn dat 'eerlijke prijzen' geen issue zijn, zolang er geen Europees beleid is.
Er valt ook nog wat te raden: hoeveel boer zit er in een pak bloem, een zakje sla, een brood, een zakje kant-en-klare salade, een tomaat, een onsje gekookte worst, een liter melk, een flesje bier, een tube Pringles en een Cono Top?
Kom ook & denk mee!
Met o.m. Veerle Slegers (SP Brabant), Esther de Lange (Europarlementariër CDA), Annechien ten Have (LTO), Jos Looije (tomatenteler), Drees-Peter van den Bosch (Willem & Drees), Marianne Thieme (PvdD), Marc Jansen (CBL), Gerard Rutte (supermarktkenner), Jan-Willem Grievink (FoodServices Instituut Nederland), Ruud Huirne (LEI), Dick Veerman (foodlog.nl) en nog vele anderen.
Datum: dinsdag 24 mei 2011, 19.30 uur
Locatie: Winkel van Sinkel (Nederland's eerste warenhuis, Oudegracht 158, 3511 AZ Utrecht (loopafstand Centraal station) www.dewinkelvansinkel.nl
Presentatie: Pieter Hilhorst (publicist, Ombudsman)
Aanmelden: Toegang kost 7,50 euro. Aanmelden kan via joris.lohman@urgenda.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maar Cees dan noem je een heel groot gedeelte van de sector "stom" want drijfmest is een veel gebruikte meststof. Kun je even uitweiden hoe je tot die conclusie bent gekomen?
Mijn idee is dat de behandeling van mest oftewel gescheiden moet gebeuren (urine en vaste mest apart) Of er moet een substantiele hoeveelheid organisch gebonden koolstof worden toegevoegd. Ik heb nu geen tijd om dat uit te leggen want ik moet toevalligerwijs ruige mest rijden hier ;-)
Guillaume, zeer terechte opmerkingen.
10 minuten leeswerk (+ een video) en je zal het met me eens zijn: zo zal het moeten gaan. Het antwoord ligt in wat Jeremy Rifkin er te vertellen heeft.
Wat de Europeaan niet ziet of wil zien: driekwart van de wereld draait (als)op een oorlogseconomie. De BRICS-landen zijn op oorlogspad. Dat verzwijgt Rifkin jammer genoeg.
“Die dierlijke mest is goud waard”
Dat klopt, maar in Duitsland is men daar op dit moment niet zo heel erg blij mee en waart een EHEC spook rond, en zijn er honderden doodziek..., van koeienpoep op de sla en andere bio-groenten
Het is dan ook uiterst stom om dierlijke mest rechtstreeks op gewassen te brengen.
Dierlike mest is een rottingsstof en zeer schadelijk voor planten.
Het dient eerst een volledig composteringsproces te ondergaan voordat het kan worden gebruikt.
Een goed composteringsproces dood ziektekiemen, schadelijke bacterien en virussen.
....dient zeer hard getrokken geworden
aan dat werkbare concept moet zeer hard getrokken worden