Onderzoekers van het Nestle Research Center in Lausanne hebben een netwerk van moleculen in de mond ontdekt dat er voor zorgt dat we zout kunnen proeven. Dit inzicht kan bijdragen aan de ontwikkeling van producten met een verlaagd zoutgehalte die toch zout smaken.
De onderzoekers constateerden dat een groep smaakpappillen in de mond omgeven wordt door natriumspecifieke claudines, die een rol spelen bij de doorlaatbaarheid van de erboven gelegen laag epitheelcellen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Comparative Neurology.
bron: VMT
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers constateerden dat een groep smaakpappillen in de mond omgeven wordt door natriumspecifieke claudines, die een rol spelen bij de doorlaatbaarheid van de erboven gelegen laag epitheelcellen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Comparative Neurology.
bron: VMT
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik merk dat ik, nu ik steeds minder zout gebruik, ook steeds minder zout nodig heb. Dat is toch wel een typische reactie. Een die aangeeft dat naast het registrerende gedeelte (smaakpapillen e.d.) ook een interpreterend gedeelte van belang is voor smaakbeleving; wat ik vroeger flauw zou hebben gevonden vind ik nu zout genoeg. Iets dergelijks heb ik ervaren toen ik stopte met suiker in de koffie te doen. Het kostte even voor het wende.