image

Waar koop je je zoute citroenen?

Die vraag stelt NRC's Thuiskok Marjoleine de Vos in de Leven &cetera bijlage van gisteren. Ze vergelijkt de boodschappen-moeite die een stadsculi moet doen om inkopen te doen met die van een plattelandsculi.

Beiden hebben zo hun voordelen: in de stad is alles te koop, maar niet altijd van de meest verse of goed uitgerijpte kwaliteit. Op het platteland leer je weer dat groenten echt lekker zijn. Zoals Marjoleine schrijft : 'De plattelandsgroenten leren je opnieuw waarom bonen, bieten en wortelen lekker zijn. Maar dan heb je bieten en wil je nog vis. Of lamsniertjes. Waar moeten die nu weer vandaan komen?"

En zo gaat het dus door: als je goede spullen wilt inkopen - spullen die iedereen overtuigen dat lekker eten zelf maken meer 'fun' en 'experience' opleveren dan de hele ingeblikte experience uit van het WWW, Hilversum en de kostbare shopping malls om ons heen - moet je wekelijks een paar honderd kilometer rijden.

Kan dat nou niet anders?, vraagt ze zich af. In Frankrijk heb je van die winkels met alleen maar vers én goed assortiment (dat trouwens maar heel klein is, maar wel voortdurend met de seizoenen meewisselt en daarom steeds voor een nieuwe ervaring zorgt). En daarnaast zijn er dan nog markten ook, met nóg buitenissiger spullen. Bijna wisselend met de week van het seizoen.
Alweer zo'n belevenis trouwens. TV en Internet zijn er niks bij en je kunt het nog echt in je mond steken ook.

Dat alles leidt natuurlijk tot maar één conclusie: "Het is gewoon een heel goed idee. De supermarkt met sterretje en zonder prijzenslag - met gewone redelijke prijzen, óok voor producenten"

Inderdaad, dat zo'n marketeer in Zaandam daar nou niet opkomt! By the way: de eerste Maison van den Boer 'Amaison-winkel' in de Amsterdamse Van Baerlestraat is inmiddels open. Maar ja, dat zijn redelijke prijzen voor het publiek met de dubbelgeparkeerde Porsches en de Landrovers Sport van de Prinsen- en Herengracht of uit Amsterdam-Zuid en Amstelveen.

Er is dus óók nog ruimte voor een formule gericht op echte culi's ;-)

Geef je wel even op om je interesse in zulke winkels te uiten, anders blijft het onzeker hoe groot die groep is , waar die woont en gelooft niemand dat het uit kan. Waar? Waarom niet hier!
Dit artikel afdrukken