Planten die blootgesteld worden aan hoge temperaturen, krijgen stress. Dat zet een beschermingsreactie in gang, zoals het laten hangen van hun blaadjes of het sluiten van hun bladmondjes. Wetenschappers hebben ontdekt hoe planten deze stressreactie aan- en uitzetten en kunnen deze nu ook kunstmatig opwekken, meldt Science Daily.

'Abiotische stressreacties'
Wetenschappers van de Kobe University in Japan ontdekten de stof die de zogenoemde 'abiotische stressreactie' in een plant activeert. Abiotische factoren zijn levenloze aspecten van de natuur, zoals wind, temperatuur en neerslag. Als de temperatuur stijgt gaat de stressreactie aan, waardoor de plant zichzelf beschermt tegen de hoge temperatuur en droogte. Onder ‘normale’ omstandigheden staat de stressbestendige functie uit.

De onderzoekers vonden dat (E)-2-hexenal, een stofje dat de plant zelf aanmaakt, als 'signaalmolecuul' optreedt om de stressreactie aan te zetten. Door de stof in het veld op planten te sprayen, wisten de wetenschappers de planten beter 'hittebestendig' te maken. Dit werkte voor rijst-, tomaat- en komkommerplanten.

Geen genetische modificatie
De Japanse wetenschappers verwachten veel van de ontdekking. Ze denken dat consumenten weinig moeite zullen hebben met het accepteren van de techniek, omdat er geen sprake is van genetische manipulatie. GMO-technieken worden op dit moment ingezet om gewassen beter bestand te maken tegen klimaatverandering.
In het geval van (E)-2-hexenal kunnen boeren de stressreactie van hun gewassen op de hoge temperatuur zelf beheren en alleen inzetten indien het nodig is.

Met het oog op het opwarmen van de aarde kan het erg nuttig zijn de warmtetolerantie van planten te vergroten. Vorige week berichtte Foodlog over de invloed van klimaatverandering op de voedselveiligheid van gewassen. Zo gaat binnen Europa het risico op toxische stoffen uit schimmels in de tomatenteelt in Polen toenemen, maar in Spanje juist afnemen door de te verwachten temperatuurstijgingen. In dat geval gaat om 'biotische stressfactoren'. Daar biedt de nu ontdekte aan/uitknop helaas geen soelaas voor.

Nature bracht het onderzoek uit als Scientific Report.

Fotocredits: U.S. Department of Agriculture
Dit artikel afdrukken