Een nieuwe inzending voor de Foodlog-gewaspuzzelaars.
Dit keer, om misverstanden te voorkomen, de hele foto in de tekst. Het plaatje bovenin is een uitsnede. En we laten de Foodloglezers daadwerkelijk raden, dus je kunt nergens even spieken, zoals bij de eerste 'quiz'.
Welk gewas dat je op de markt en bij iedere goed gesorteerde super en groentenboer kunt kopen, groeit er op deze foto?
Heb je ook nog een mooie foto van een vrucht, plant, zaad, gewas, groente, noot of kruid 'in z'n jonge jaren', stuur 'm in naar redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Jopie Duinhouwer
Dit artikel afdrukken
Welk gewas dat je op de markt en bij iedere goed gesorteerde super en groentenboer kunt kopen, groeit er op deze foto?
Heb je ook nog een mooie foto van een vrucht, plant, zaad, gewas, groente, noot of kruid 'in z'n jonge jaren', stuur 'm in naar redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Jopie Duinhouwer
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@ Tedje: op bezoek bij een NLse hobbyboer die een Gascognevarken in stalletje met kleine uitloop hield viel me op dat het dier alles kaal gegeten, gewroet en getrapt had, behalve dat uitbundig uitgroeiende (echt halve meter hoog wel) varkensgras, waarop ik verrast uitriep: He, nou snap ik ineens waarom het zo heet! De hobbyboer: ja, dat hoor ik nogal eens als er mensen komen kijken die iets van plantjes weten! vreemd dus dat jij weer diametraal hiertegenover staande ervaringen hebt, wetenschappelijk heb ik er niet naar gekeken, zou er een ras-invloed kunnen zijn? (leuke proef voor wageningse studenten, zou je er op kunnen promoveren misschien?). Mijn konijnen heb ik idd jarenlang met paardenbloem (blad en steel) gevoerd, ze waren er dol op, dus had het best konijnenbloem kunnen/mogen heten van mij! hoe zit het met kattenkruid? paardenbloem is niet bijster gewenst in de paardenwei, anders zou het geen vloek voor de wei genoemd worden (niet door mij, ik vind het best mooi staan).die overmaat in paardenweien schijnt iets met tolerantie tegen overmatige K uit de paardenpis te maken te hebben (ook al weer niet wetenschappelijk bekeken vrees ik, weer een promotieonderzoek). weinig K-mest op je gras, betekent weinig last van Taraxacum, meen ik me te herinneren.
@Dirk, een aantal jaren geleden heeft Rijkswaterstaat een begrazingsproef gedaan met varkens in de Rietwaard; één van de bevindingen was dat de varkens heel graag varkensgras aten. In het Duits is het Vogelknöterich, omdat vogels het ook graag eten. Het is echter ook één van de planten die goed bestand is tegen betreding (net als weegbree) vandaar dat het zich kan handhaven in een uitloop.
Ook op paardenbloem zijn paarden, konijnen e.a. tamelijk gek. Maar je hebt gelijk, het vernoemen naar een dier is soms gewoon een teken van een vieze smaak .
@ piet: er zijn verschillende redenen om een gewas met een dier te benoemen, dus niet alleen dat ze het graag eten (paardenbonen), varkensgras bijvoorbeeld is vaak het enige onkruid dat je in een uitloop van de varkensstal nog tegenkomt, ze vreten het niet dus, zo iets lijkt me ook bij paardenbloem het geval
@ frans: gevonden bij Allan Davidson: horse was vroeger hoarse radish, ruwe, grove radijs dus (niet de fijne van de keuken), ook vanwege de scherpte, dit zou ook best eens kunnen gelden voor de horsmakreel, niet de fijne, echte, maar de mindere soort.
@frans: zo heb je nog paardenkastanje, maar volgens mij zijn paarden er niet zo dol op, en maandje geleden vroegen reageerders zich bij de nrc kookrubriek af waarom horse makreel zo heette. over heet gesproken: mierikswortel is behoorlijk scherp, in oostenrijk wordt het in geraspte vorm in plaats van mosterd bij de wiener wurstel gegeven, dus kan me nauwelijks voorstellen dat paarden het eten.
En je moet wel een bijzonder paard hebben om er een gewas met een waarde van € 5 -10 per vierkante meter aan op te voeren.