Twee voor de prijs van één in de nieuwe aflevering van Foodlogs zomerquiz.
Wat zien we op deze foto? Het zijn twee verschillende planten, dus de vraag is: wat is de bloem, en wat is het blad?
En voor de liefhebbers: wat kun je ermee?
Fotocredits: Florine Boucher
Dit artikel afdrukken
En voor de liefhebbers: wat kun je ermee?
Fotocredits: Florine Boucher
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bedankt voor de tip Tedje. Zoals ik het me herinner kwam er veel geur los bij het koken van jonge blaadjes - naar als je maar een struikje hebt is t aanbod aan jonge blaadjes beperkt.
Ik ga volgende week een nieuw struikje kopen. Al veel te lang uitgesteld... (ik heb ook zo veel andere kruiden, ook gedroogde laurier) maar gelukkig is er nu Foodlog ;)
Dat doet me denken aan de uitbundig groeiende mierikswortel die ik hoognodig moet gaan oogsten... m'n koelkastvoorraad is bijna op (had hier ook in de quiz gekund ;) die is al helemaal onmisbaar omdat ze in verse vorm nauwelijks verkrijgbaar is.... terwijl ze bij de toppers behoort... (in de fameuze Japanse keuken - naast gember - veel gebruikt)
Frank, wij hebben in Italië ook (echte) laurier staan en gebruiken het graag vers. Maar we hebben wel empirisch vastgesteld dat de jonge blaadjes bijna geen geur hebben. Onze voorkeur gaat uit naar de oudere blaadjes, dus wat meer van onderaf plukken. Dank voor de leuke kooktips, dit jaar lijkt onze boerenkool eindelijk te gaan lukken en aardperen staan er ook genoeg.
Verse laurier heeft meer delicate aroma's. Je ruikt het goed bij het koken. Zeker de jonge blaadjes niet te lang meekoken/bakken, dan gaan de aroma's weer verloren. De kleine jonge verse blaadjes zijn niet zo bitter - de oudere wel - en moeten niet overdreven gebruikt worden (wel heerlijk voor extra bittere witlofschotel). Des te langer ze meetrekken des te meer bitterstoffen vrijkomen. Gedroogde laurier moet minimaal 20 minuten meekoken en is 'ontbitterd' door het drogingspoces. De smaak is anders, maar ook heel lekker. De combinatie kan ook: 3 bladen gedroogde laurier in de uiensoep laten meetrekken en de laatste 5 minuten 6-10 gekneusde jonge laurierblaadjes erbij.
De combinatie met kruidnagel is perfect.
Zie ook hier.
@Joep: ik vraag me toch echt af wat voor laurier je hebt meegekregen. Misschien heb je toch de giftige laurierkers geconsumeerd (en die slager ook)?
#16
Heel Italië is vergeven van de laurierstruiken die tot grote hoogte groeien. Pluk er wat van en je hebt voor heel veel maanden laurier in huis. Maar er gaat niets boven verse laurier, gewoon in een grote pot buiten op de stoep (zoals ik heb) en als het 's winters gaat vriezen, tijdelijk binnen halen en in een koele ruimte zetten. Je kunt tegenwoordig op alle plantenmarkten kleine laurierboompjes kopen die snel groot groeien als je ze de ruimte geeft.
En wat grappig Joep dat de combi wilde venkel en topinamboers in de Gard groeit. Ik vond het al zo knap dat je het meteen raadde toen ik aangaf dat je op de hoogte van de planten moest letten en de ene later bloeide dan de ander. Zo zie je maar, ook in Amsterdam zijn de geuren en kleuren van de Gard te beleven.
Grappig dat in de Gard (F) waar ik veel verblijf, zowel wilde venkel als topinamboer al dan niet verwilderd langs rotsachtige paden en landweggetjes groeien. Deze associatie heeft mij wellicht op het juiste spoor gebracht.
Het zijn veelal ondoordringbare hoeveelheden topinamboer. Mijn pogingen om er een paar uit te trekken mislukken altijd want ze zitten stevig verankerd in de harde rotsbodem. Ze worden ook bewust op losse grond geplant want ze liggen gewoon op de markt.
Venkelzaadjes in de thee is ook lekker.
Frank #11, heb in Frankrijk een keer een tak verse laurier meegekregen van iemand die aan het snoeien was. Hij verzekerde mij dat het echte laurier was en geen oleander die daar ook laurier wordt genoemd. Had echter geen smaak. Terug in Nederland aan de slager gevraagd of je laurier ook vers kan gebruiken: "nee, alleen gedroogd want dan krijgt ie pas aroma".
Mooi niet dus. Maar volgend jaar ga ik beslist op zoek naar een "koningslaurier".