Bill Gates schroomt niet zijn persoonlijke visie met de wereld te delen. Dat doet hij onder andere op zijn blog, the Gates Notes, waar hij schrijft over 'the Future of Food'. Mashable nam Gates' tekst over.

Hoe kunnen we de 9 miljard mensen die in 2050 op deze aardbol zullen leven, te eten geven? Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg dierlijke eiwitten voor iedereen zijn?. Er is immers gewoonweg niet genoeg land beschikbaar om voldoende vee te fokken waarmee in ieders portie kan worden voorzien. Gates is dan ook erg opgetogen over nieuwe ontwikkelingen in de voedselproductie, omdat daarmee ook de armen genoeg te eten zullen kunnen krijgen.

Gates wijst op 'al die interessante fysica, chemie en biologie die samen bepalen hoe eten smaakt, hoe koken de smaak doet veranderen en waarom we sommige smaken wel lekker vinden en andere niet'. Daar valt van alles mee te experimenteren en te innoveren. Hij begint min of meer aan het begin van het eiwitvraagstuk. Hij is er namelijk achter gekomen dat er verschillende bedrijven zijn die plantaardige alternatieven ontwikkelen voor vlees. Als we 'vlezige eiwitten' kunnen maken die minder geld kosten, minder dik maken en minder werk met zich meebrengen, is dat dan niet een win voor iedereen?

Gates heeft in een paar van die bedrijven geïnvesteerd die producten maken die 'net zo gezond zijn als vlees en veel duurzamer geproduceerd worden'. Hij is echter vooral zo enthousiast over deze bedrijven omdat ze er in slagen de smaak en het mondgevoel van echt vlees na te maken. In het kort: ze doen dat met geheime receptuur, maar reële wetenschappelijke toepassingen zoals druk en temperatuurverschillen op grondstoffen als olie en planteneiwitten (zoals verpulverde sojabonen en groentevezels). Zo slagen bedrijven er in een alternatief voor kip te maken dat niet te onderscheiden is van echte kip, of ei zonder cholesterol, of zout zonder zout (nou ja, kaliumcholoride in plaats van natriumchloride). Allemaal dingen die gezond zijn, maar die ook beter zijn voor het milieu. Vlees en zuivelproductie hebben, zoals bekend, een grote uitstoot aan broeikasgassen.

Spreekt hier de naieve Amerikaan, die gelooft dat er niets boven 'echt vlees' kan gaan en die verbaasd constateert dat dat prima kan? Zou hij in de VS de producten van de Vegetarische Slager zijn tegengekomen? Of tijdens zijn reizen door Afrika insecteneiwitten hebben genuttigd?

Gates gaat in ieder geval in zijn blog nog een stapje verder: het nieuwe voedsel van de toekomst is essentieel voor de minder ontwikkelde landen. Daar krijgen mensen vaak niet genoeg eiwitten binnen, omdat er te weinig dierlijk voedsel is. Een bezwaar dat eenvoudig ondervangen kan worden want er zijn meer dan genoeg proteïnen en essentiële aminozuren aanwezig in planten, waaronder de vier belangrijkste voedingsgewassen: rijst, mais, tarwe en soja. We zijn alleen zo dom dit voedsel niet zelf op te eten, maar het aan dieren te voeren. En dan gaat veel voedingswaarde verloren in de inefficiënte conversie die dieren nu eenmaal hebben: voor iedere 10 kilo graan krijgen we maar 1 kilo rundvlees terug.

Met het nieuwe soort eten kunnen we manieren vinden om alle wereldburgers van genoeg eiwitten en calorieën te voorzien. Gates: 'er is niet veel veranderd in onze aanpak van voedsel de afgelopen honderd jaar. Ons eten is rijp om heruitgevonden te worden. We moeten nieuwe manieren vinden om de arme wereld beter te voeden terwijl we sommige van onze keuzes in de rijke wereld herzien.'

Gelukkig zijn er duizenden soorten planteneiwitten op aarde. Vele daarvan zijn nog niet onderzocht op hun nut in de productie van vleesvervangers. Gates zegt dat de onderzoeken die al wel lopen laten zien dat onze voedselvoorziening er drastisch op vooruit kan gaan als we het plantenpotentieel weten te benutten.

Gates: 'Ik heb goede hoop dat we de vraag naar een eiwitrijk menu op een nieuwe manier het hoofd kunnen gaan bieden. We staan nog maar net aan het begin van enorme innovatie in dit gebied.'

Ziet Gates het goed: kan plantaardig eiwit als gelijkwaardig aan dierlijk gelden?

Fotocredits: still uit filmpje The Science Behind Plant-Based Proteins, www.thegatesnotes.com
Dit artikel afdrukken