Twee weken geleden trof een schapenboer in Sleeswijk-Holstein een bloedbad aan. Tientallen schapen en lammeren lagen dood of gewond in de wei. Uiteindelijk bleken 20 schapen en 32 lammeren de aanval niet overleefd te hebben. Maar was het nu een wolf of niet? De 'keelbeten' leken er wel op te wijzen. Genetisch onderzoek moest uitsluitsel geven.

Deze week maakte het landbouwministerie van Sleeswijk-Holstein bekend dat uit DNA-materiaal inderdaad is gebleken dat de aanval het werk is geweest van een mannelijke wolf, afkomstig uit een roedel in Sachsen-Anhalt.

Extra belastinggeld reseveren
De getroffen boer krijgt een schadeloosstelling. Landbouwminister Robert Habeck (Grúne) kondigde aan dat 'het wolvenbeleid zal worden aangescherpt om te voorkomen dat zich nog meer van deze incidenten voordoen', schrijft Boerderij. Habeck gaat de beschermingsmaatregelen voor landbouwdieren en de capaciteit van het wolveninformatiecentrum in Eekholt uitbreiden. De getroffen schapenboer heeft al vast een 'kudde-beschermingspakket' ontvangen. Dat bestaat onder meer uit elektrische hekken die de schapen moeten beschermen tegen verdere aanvallen.

In Nederland zagen boeren de in maart van dit jaar gesignaleerde wolf met opluchting weer vertrekken. Daar hebben ze dus niet helemaal ongelijk in.

We willen de wolf. Willen we ook dat het een wild dier is dat door te doden aan de kost komt en dat ook doet onder makke schapen en lammetjes? Als we dat prima vinden, moeten we wat extra belastinggeld reserveren.

Fotocredits: wolf, Marieke IJsendoorn-Kuijpers
Dit artikel afdrukken