Vermoedelijk niet. Wijn is door de alcohol voedselveilig, want goed gewaarborgd tegen bacteriële besmettingen. Door het geringe alcoholpercentage ten opzichte van sterke drank is het niet al te ongezond. Gedronken met mate kan het geen kwaad, terwijl de rode kleurstof zou beschermen tegen aderverkalking. Voor een echt effect op dat gebied moet je helaas zoveel wijn drinken, dat je je lever en uiteindelijk je hart voor ernstige problemen stelt.

Wijnmarketeers uit de oude doos zagen niettemin meteen wat in Pasteurs uitspraak. Logisch, want wie wat maakt wil het verkopen. Vooral als er nog vele andere zijn die ook hetzelfde product maken.

Nep is van alle tijden
We lopen te hoop tegen de voedingsindustrie die ons nept en spullen verkoopt die onze grootmoeder niet als echt eten zou herkennen. Die zouden we moeten mijden als de pest omdat we er dik en ziek van worden. Reken maar dat oma en zelfs haar oma wijn zouden hebben herkend. De marketeers die haar in die gezellige oude tijden bewerkten, wisten ook toen al dondersgoed wat ze uithaalden.

Op onderstaande affiche is een oude reclame te zien voor wijn. Wijndrinkers worden gemiddeld zo'n 10% ouder dan mensen die water drinken. 87% van de 100-jarigen drinkt wijn. Dat beweren de makers van die reclame.

pasteurposter


Om oud te worden moet je dus flink aan de wijn. Nee echt, neppen is van alle tijden, gezondheidsnep al helemaal. En dat terwijl we allemaal intuïtief weten dat gevarieerd eten, met mate en bewegen alles is wat je hoeft te weten. Waarom doen we eigenlijk zo moeilijk over wat gezond eten - en drinken - is?

Teveel drinken is domweg slecht. Of het nou wijn of wodka is. En dat is echt waar.

Fotocredits: Vincent Pousson
Dit artikel afdrukken