Het Department of Consumer Affairs (DCA), de Amerikaanse consumentenwaakhond, kocht steekproefsgewijs 80 verschillende voorverpakte producten bij de 9 filialen van Whole Foods in New York.

In alle gevallen foutief
In alle gevallen was er sprake van een foutief gewicht. Bij vers verpakte spullen altijd enige marge mogelijk (bij ons staat er dan een 'e' voor het gewicht), maar bij Whole Foods bleef maar liefst 89% buiten de wettelijk toegestane marges.
Volgens de DCA lopen klanten van Whole Foods hierdoor het risico dat zij teveel betalen voor hun boodschappen.

De afwijkingen liegen er niet om. Op een groot pak garnalen met kokos zat een sticker met een foutief gewicht waardoor de klant maar liefst $14,84 teveel zou moeten afrekenen, op kipreepjes was de gemiddeld te veel berekende prijs $4,13.

De inspecteurs van de DCA zeggen dat dit het ergste geval van foutieve etikettering is dat ze in hun hele carrière hebben gezien
'Onacceptabel'
DCA Commissioner Julie Menon zegt in de media: "Het is onacceptabel dat New Yorkers die boodschappen doen voor een zomerbarbecue of die snel even iets meepakken uit de kant-en-klaarafdeling van de New Yorkse Whole Foods winkels grote kans lopen teveel te moeten afrekenen. [..] De inspecteurs van de DCA zeggen me dat dit het ergste geval van foutieve etikettering is dat ze in hun hele carrière hebben gezien. De DCA en de New Yorkers zullen dit niet accepteren."

'Oneens'
Whole Foods reageerde in een verklaring: "Omdat we altijd naar tevredenheid en verrukking van onze klanten streven, kennen we van oudsher het beleid om ieder product dat onjuist gewogen of geprijsd is volledig te vergoeden. Wij verzekeren onze klanten dat we nooit met opzet bedrieglijke praktijken hebben gebruikt om klanten te veel te laten betalen. Zolang het onderzoek loopt hebben wij verder geen commentaar, behalve dat we we het oneens zijn met de bevindingen en we alles in het werk stellen ons te verdedigen tegen beweringen dat het omgekeerde waar zou zijn."

Fotocredits: Whole Foods Market Morris County via Facebook
Dit artikel afdrukken