In de Belgische Kamercommissie voor het Bedrijfsleven luisterden de parlementsleden dinsdag naar de opmerkingen van het 'sociale en economische middenveld' op de inhoud van drie wetsvoorstellen over de invoering van criteria inzake 'eerlijke handel'. De ondernemers lieten er hun afkeuring horen over de manier waarop de parlementsleden van (vooral) de groene en de socialistische partijen het begrip 'eerlijke handel' omschrijven in hun wetsvoorstellen.

"Ondernemers vinden duurzame handel zeer belangrijk", luidde het in koor bij VBO, Voka en Unizo. "Maar de wetsvoorstellen zouden het terrein voor eerlijke handel juist inperken". De werkgeversorganisaties kanten zich tegen een te strenge juridische verankering van het begrip 'eerlijke handel'.

"Ondernemers worden op die manier uit de markt van de openbare aanbestedingen geweerd omdat hun eigen duurzame initiatieven en gedragscode niet worden erkend", zo zeggen VBO, Voka en Unizo.

Een typisch Belgische soep. Want MIKO-koffie, bijvoorbeeld, kiest wel resoluut voor het Max Havelaar-keurmerk, maar stelde eerder ook wel bedenkingen te hebben bij een wettelijke regulering inzake Fairtrade.

Onlangs spande Douwe Egberts nog een kortgeding aan tegen de provincie Groningen. Dat het verloor. Ook Douwe Egberts sprak in termen van 'discriminatie'.
Dit artikel afdrukken