Gisteren was het in de wereld Antibiotica Dag. Snappen we wat dat betekent?
In de Nederlandse pers was er niet bijzonder veel aandacht voor. De Telegraaf maakte er melding van en vertelde het publiek nog eens dat resistentie oprukt en antibiotica niet helpen tegen verkoudheden. Er was een congres georganiseerd. Er stond stond vrijdag in zowel Trouw als de Volkskrant een stukje. Wij brachten het in ons Korte Nieuws. Dat leverde een forse discussie op, die in ieder geval de eer van Foodlog redde.
Oprukkende resistentie
In de discussie die zich hier op Foodlog naar aanleiding van het bericht ontspon, kwamen twee - opvallende - tegenstellingen naar voren. Een soort 'wij bij ons' (hebben het eigenlijk goed geregeld) versus 'maar zij daar' (maken er een potje van) denken. En: heeft het gebruik van antibiotica voor dieren het voor de mensen verpest, of is het eigenlijk andersom? Dat zijn twee schuldvragen die verbleken bij het probleem van de oprukkende resistentie.
In The Lancet verscheen het rapport van een Commissie van 26 internationale experts. Volgens deze experts is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in de veeindustrie een 'major contributing factor' aan de toenemende antibiotica-resistentie, schrijft GlobalMeat News. "In de niet-medische arena's van landbouw, viskwekerijen en intensieve veehouderij worden enorme hoeveelheden antibiotica gebruikt - in sommige landen tot meer dan vier maal zoveel als in de humane medische zorg. Er is weinig onderscheid tussen de soorten antibiotica die voor mensen of voor dieren worden gebruikt".
We hebben een probleem
"Binnen een paar jaar zouden we al te maken kunnen krijgen met droeve tegenvallers, medische, sociale en economische, tenzij onmiddellijk reële, wereldwijd gecoördineerde acties - zonder precedent - worden genomen", schrijft de Commissie. Logisch, want we beginnen inmiddels door de laatste verdedigingslinies heen te breken. De 'beestjes' die ons flink ziek en zelfs dood kunnen maken zijn resistent geworden tegen de carbapenems, de krachtigste antibiotica die we hebben. In de VS worden er geen doekjes meer om gewonden door officiële deskundigen van overheidswege. In Europa spreekt zelfs de Europese Commissie zich scherp uit. Sinds 2011 heeft de Commissie een vijf-jaren Actieplan in het leven geroepen en ter gelegenheid van Europese Antbiotica Dag 2013 werden er nog eens 15 extra onderzoeksprojecten aangekondigd. In zijn jongste persbericht draait de Commissie niet om de hete brij heen: we hebben een probleem.
Operaties worden een probleem
Toch eens een vraagje: realiseer jij je dat je niet meer zonder risico op overlijden geopereerd kunt worden als er geen antibiotica meer zijn? Hele afdelingen chirurgie zullen patiënten en hun naasten daarop moeten wijzen.
Een heel andere vraag: wie is schuldig? De overheid liet het toe dat zowel artsen als de veeindustrie meer antibiotica gebruikt hebben dan verstandig was. De uitvinder van de antibiotica, Alexander Fleming, wees er al op dat je antibiotica alleen moet gebruiken als je niets anders kunt. Artsen gebruikten het vrijelijk. Dierenartsen ook. Verzekeraars vergoeden het. En wij lieten het allemaal gebeuren. En toch wisten we het allemaal.
Als gevolg van antibioticaresistentie vallen er in de EU nu al 25.000 jaarlijkse doden (23.000 in de VS) en straks nog veel meer. Wie heeft ze op zijn geweten?
Zoals wij al schreven in het lijntje van vorige week: wie schuldig was, maakt niet zoveel uit voor de toekomst. De vraag is veeleer: wat doen we nu?
Toch stellen we eerst de gewetensvraag.
Fotocredits: RIVM
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Oprukkende resistentie
In de discussie die zich hier op Foodlog naar aanleiding van het bericht ontspon, kwamen twee - opvallende - tegenstellingen naar voren. Een soort 'wij bij ons' (hebben het eigenlijk goed geregeld) versus 'maar zij daar' (maken er een potje van) denken. En: heeft het gebruik van antibiotica voor dieren het voor de mensen verpest, of is het eigenlijk andersom? Dat zijn twee schuldvragen die verbleken bij het probleem van de oprukkende resistentie.
In The Lancet verscheen het rapport van een Commissie van 26 internationale experts. Volgens deze experts is het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in de veeindustrie een 'major contributing factor' aan de toenemende antibiotica-resistentie, schrijft GlobalMeat News. "In de niet-medische arena's van landbouw, viskwekerijen en intensieve veehouderij worden enorme hoeveelheden antibiotica gebruikt - in sommige landen tot meer dan vier maal zoveel als in de humane medische zorg. Er is weinig onderscheid tussen de soorten antibiotica die voor mensen of voor dieren worden gebruikt".
We hebben een probleem
"Binnen een paar jaar zouden we al te maken kunnen krijgen met droeve tegenvallers, medische, sociale en economische, tenzij onmiddellijk reële, wereldwijd gecoördineerde acties - zonder precedent - worden genomen", schrijft de Commissie. Logisch, want we beginnen inmiddels door de laatste verdedigingslinies heen te breken. De 'beestjes' die ons flink ziek en zelfs dood kunnen maken zijn resistent geworden tegen de carbapenems, de krachtigste antibiotica die we hebben. In de VS worden er geen doekjes meer om gewonden door officiële deskundigen van overheidswege. In Europa spreekt zelfs de Europese Commissie zich scherp uit. Sinds 2011 heeft de Commissie een vijf-jaren Actieplan in het leven geroepen en ter gelegenheid van Europese Antbiotica Dag 2013 werden er nog eens 15 extra onderzoeksprojecten aangekondigd. In zijn jongste persbericht draait de Commissie niet om de hete brij heen: we hebben een probleem.
Operaties worden een probleem
Toch eens een vraagje: realiseer jij je dat je niet meer zonder risico op overlijden geopereerd kunt worden als er geen antibiotica meer zijn? Hele afdelingen chirurgie zullen patiënten en hun naasten daarop moeten wijzen.
Een heel andere vraag: wie is schuldig? De overheid liet het toe dat zowel artsen als de veeindustrie meer antibiotica gebruikt hebben dan verstandig was. De uitvinder van de antibiotica, Alexander Fleming, wees er al op dat je antibiotica alleen moet gebruiken als je niets anders kunt. Artsen gebruikten het vrijelijk. Dierenartsen ook. Verzekeraars vergoeden het. En wij lieten het allemaal gebeuren. En toch wisten we het allemaal.
Als gevolg van antibioticaresistentie vallen er in de EU nu al 25.000 jaarlijkse doden (23.000 in de VS) en straks nog veel meer. Wie heeft ze op zijn geweten?
Zoals wij al schreven in het lijntje van vorige week: wie schuldig was, maakt niet zoveel uit voor de toekomst. De vraag is veeleer: wat doen we nu?
Toch stellen we eerst de gewetensvraag.
Fotocredits: RIVM
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wij in onze viskwekerij gebruiken geen medicijnen of antibiotica bij de kweek van Claresse. Enorme hoeveelheden antibiotica binnen viskwekerijen is wat ons betreft niet waar.
Viskweker Annemiek
De Boerderij: "Mevius stelt de - onbeantwoorde - vraag wat er met een veestapel in Nederland moet gebeuren, als daarin de resistentie wordt gevonden."
"Er is geen wettelijke basis om maatregelen te nemen, als we het vinden", zegt Mevius. "Daar moeten we goed over nadenken.""Laten we het gebeuren, of doen we er wat aan?"
Zou Schippers wéér gaan zeggen:"Goed doorbakken" als de eerste kippen of varkens met carbapenemase vormende bacteriën ook in Nederland worden aangetroffen?
Dan is het namelijk nog slechts een kwestie van tijd, of dat levensgevaarlijke vlees ligt het in de super.
En een jaartje later hebben we a la ESBL voorspelbaar de eerste gedocumenteerde
dode door carbapenemase vormende bacteriën op dat vlees. L'histoire se repete.
Kluytmans pleitte onlangs niet voor niets voor een verbod op gevaarlijk vlees.
Ben benieuwd of Marc Jansen zijn reactie in Nieuwsuur al aan het voorbereiden is.
Zou hij er dan wederom mee wegkomen ons te vertellen dat hij
als door een donderslag bij heldere hemel getroffen is?
Volksgezondheid gaat Marc Jansen namelijk duidelijk NIET boven verkoopcijfers.
Alarmerend bericht uit Duitsland:
Deutschland setzt weiter massiv Antibiotika in Tiermast ein
Link:
www.spiegel.de/wissenschaft/natur/antibiotika-in-der-tiermast-deutschland-unter-spitzenreitern-a-933009.html
Toch nog maar even reactie 42 enigszins toelichten:
Het gaat niet om gewoon verdunnen, maar om stapsgewijs schuddend verdunnen.
Dat is potentieren.
Waarbij de geneeskracht toeneemt, en de giftigheid/schadelijkheid afneemt.
Verder ga ik niet, maar is veel meer over te zeggen: mogelijke verklaring, bevestiging in lab.onderzoek, de wetsch wijze waarop Hahnemann dit heeft ontwikkeld, hypothese, testen, hypothese, enz.