Nu de Amerikaanse richtlijn 3 maanden oud is en mensen er mee aan het werk zijn, bekijkt de Washington Post wat de ervaringen zijn van diëtisten, artsen en professoren die veel werken met de richtlijn.

Wat is goed?
Om te beginnen met het goede nieuws, vertelden de experts wat de positieve punten zijn van de richtlijn. Hierbij noemen drie van de zeven experts de aanbeveling voor het verminderen van de toegevoegde suikers (maximaal 10% van de totale hoeveelheid calorieën). Twee deskundigen noemen als sterk punt de uitwerkingen van drie gezonde eetpatronen - waaronder een vegetarisch - die wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen hebben. Andere sterke punten vinden de experts de aandacht voor het creëren van een gezonde leefomgeving, de focus op het langzaam veranderen van het eetpatroon in plaats van drastische diëten en de aanbeveling om zo min mogelijk cholesterol binnen te krijgen.

Wat ontbreekt?
Twee deskundigen benoemen dat het verminderen van rood en bewerkt vlees meer aandacht had moeten krijgen. Twee anderen vinden de richtlijn te vaag en teveel gericht op nutriënten. Verder had er meer aandacht mogen zijn voor portiegrootte, darmflora en fysieke activiteit.

Speerpunten
Tot slot geven de experts ieder vanuit hun eigen expertise nog wat tips mee om gezonder te eten:
- Eet de juiste porties van gezonde voeding en dranken
- Eet meer bonen en peulvruchten; laag in kosten, maar hoog in nutriënten
- Laat kinderen deelnemen aan gezonde maaltijden op school. Scholen leven de richtlijnen na
- Leer zelf groente en fruit te verbouwen, te koken en plan dagelijks de maaltijden
- Haal de voedingsstoffen uit groente, fruit, volle granen en peulvruchten
- Drink water in plaats van frisdrank.

Fotocredits: Healthy diet, Wikipedia
Dit artikel afdrukken