Zulke koeien horen bij Nederland. Daarom willen we weidemelk. Maar ook weidemelk komt van koeien die voornamelijk binnen leven. Vinden we het OK om die diervriendelijke witte motor toch 'weidemelk' te noemen?
Een jaar telt 8760 uren. Een koe die melk geeft voor jouw pak weidemelk hoeft maar 720 uur in de wei staan. Dat is zo'n 8%. Conclusie: weidemelk komt van koeien die af en toe een luchtje scheppen. En dat luchtje hoeven ze bovendien niet het hele jaar te scheppen, maar slechts 120 dagen per jaar. In de herfst en winter koop je weidemelk die 100% uit de stal komt.
1. weidemelk bevat over het hele jaar gemeten minimaal 8% weidemelk en maximaal 92% stalmelk.
2. weidemelk in de maanden november tot en met maart bevat 0% weidemelk en 100% stalmelk.
3. weidemelk in de maanden april tot en met oktober bevat minimaal 16% weidemelk en maximaal 84% stalmelk.
Hoewel de stichting Weidegang duidelijk communiceert dat weidemelk komt van koeien die gegarandeerd 120 dagen en 6 uur buiten komen, communiceert ze ook met beelden die zuivel en grazige weiden met elkaar verbinden.
Er zijn forse parlementaire ruzies over weidegang. NGO's pleiten voor weidegang die voor 'weidemelk' moet zorgen. Stalmelk zou niet goed zijn. Maar wat Nederland als weidemelk koopt, klopt niet met de voorstelling die consumenten bij weidegang hebben. Zonder erbij na te denken drink je in de herfst, winter en zelfs het beginnende voorjaar 'stalmelk', al staat er '100% weidemelk' op het pak melk. Toch kiest een aantal consumenten daar bewust voor.
Vinden we het OK om weidemelk een naam te geven die niet spoort met de werkelijkheid?
Nee zei Marja Foppema al in 2012 tegen Lidl. Ze heeft een communicatiebureau, maar weidemelk bestaat nog altijd. Niemand vindt het erg. Kijk maar, want Lidl doet helemaal niet geheimzinnig over het feit dat weidemelkkoeien maar 8% van hun tijd buiten komen.
NB: DIT IS EEN ARTIKEL IN ONZE STARTENDE SERIE 'OK?' WAARIN WE PROBEREN TE ONTDEKKEN WANNEER CONSUMENTEN WEL EN NIET GEVOELIG ZIJN VOOR 'DIT KLOPT NIET' CLAIMS DOOR MEDIA-PERSONALITIES EN ZOGEHETEN 'KRITISCHE MEDIA' OF OP SOCIALE MEDIA.
Fotocredits: Koeien in de wei, landgoed Groeneveld, ednl
Dit artikel afdrukken
Vinden we het dan toch OK om weidemelk zo te blijven noemen?Op basis van de regels voor weidegang rekenden we het even na:
1. weidemelk bevat over het hele jaar gemeten minimaal 8% weidemelk en maximaal 92% stalmelk.
2. weidemelk in de maanden november tot en met maart bevat 0% weidemelk en 100% stalmelk.
3. weidemelk in de maanden april tot en met oktober bevat minimaal 16% weidemelk en maximaal 84% stalmelk.
Hoewel de stichting Weidegang duidelijk communiceert dat weidemelk komt van koeien die gegarandeerd 120 dagen en 6 uur buiten komen, communiceert ze ook met beelden die zuivel en grazige weiden met elkaar verbinden.
Er zijn forse parlementaire ruzies over weidegang. NGO's pleiten voor weidegang die voor 'weidemelk' moet zorgen. Stalmelk zou niet goed zijn. Maar wat Nederland als weidemelk koopt, klopt niet met de voorstelling die consumenten bij weidegang hebben. Zonder erbij na te denken drink je in de herfst, winter en zelfs het beginnende voorjaar 'stalmelk', al staat er '100% weidemelk' op het pak melk. Toch kiest een aantal consumenten daar bewust voor.
Vinden we het OK om weidemelk een naam te geven die niet spoort met de werkelijkheid?
Nee zei Marja Foppema al in 2012 tegen Lidl. Ze heeft een communicatiebureau, maar weidemelk bestaat nog altijd. Niemand vindt het erg. Kijk maar, want Lidl doet helemaal niet geheimzinnig over het feit dat weidemelkkoeien maar 8% van hun tijd buiten komen.
NB: DIT IS EEN ARTIKEL IN ONZE STARTENDE SERIE 'OK?' WAARIN WE PROBEREN TE ONTDEKKEN WANNEER CONSUMENTEN WEL EN NIET GEVOELIG ZIJN VOOR 'DIT KLOPT NIET' CLAIMS DOOR MEDIA-PERSONALITIES EN ZOGEHETEN 'KRITISCHE MEDIA' OF OP SOCIALE MEDIA.
Fotocredits: Koeien in de wei, landgoed Groeneveld, ednl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jammer Jeroen, volgende keer beter (want we worden nogal verwend met voordrachten en studium generales in Utrecht), was me idd ontgaan.
@Dirk, gelukkig was ik ook aanwezig in die zelfde zaal als waar jij het over had. want ja daar valt een hoop te leren; over hoe 'de experts van nu*' het tegen de '(student) werknemer van morgen verteld'.
Ik had je al eens gevraagd via de achterkant van foodlog om eens face to face te meeten bij deze lezing serie, maar het bericht is wellicht aan je aandacht ontsnapt.
* ja de serie kende een enkele misser qua spreker; kan gebeuren..
Overall heb ik er heel veel van geleerd! #voorherhalingvatbaar.
@Jeroen: over hoe burgers en boeren om zich heen kijken: op een lezing in de cyclus Voedsel voor morgen kwam het onderwerp soja aan de orde. De spreker legde de studenten en belangstellenden in de zaal geduldig uit (studenten geneeskunde, geografie, rechten, communicatie enzo meer) dat we bij soja niet zozeer moeten denken aan sojakaas, tofu en Alpro, maar dat het merendeel in de veevoeding wordt gebruikt. Zo zie je maar, naar een en hetzelfde plantje of product kun je met heel andere ogen kijken, want ik denk bij het horen van soja nauwelijks nog aan de tofu of de Alpro, maar aan de sojavelden van Brazilie e.a. landen en de goedkope sojaschroot voor onze bioindustrie en veestapel (komt omdat ik geen humane voeding of geneeskunde, maar in Wageningen heb gestudeerd). Het punt is ook, als je eenmaal bepaalde oogkleppen op hebt, zie of lees je bijna alleen maar geluiden en beelden die in dat straatje passen. Goed dus, dat ik op mijn gevorderde leeftijd ook eens een lezing bijwoon waar dat dus anders ligt.
@Theo: zo'n 10 jaar geleden kwam een groot deel van de schapenmelk voor de Roquefort ook niet meer uit het Rayon Roquefort met zijn strenge terroir en AOP, maar uit Corsica en Baskenland. Inmiddels hebben ze in het Rayon meer dan genoeg melk voor alle Roquefort, en wordt het overschot in andere kaasjes gestopt.
OK OK. Shame on me.
Theo, voor ik klachten krijg over feitelijke onjuistheden op Foodlog: Cono maakt naast Beemsterkaas een aantal andere kazen (ze zijn heel populair onder kaasboeren en goede marktkooplui; vraag hen er maar eens naar). De melk daarvoor komt deels inderdaad van de andere kant van Nederland.
Bij mijn allerbeste weten wordt de melkstroom voor het Beemstermerk strikt gescheiden. Dat weet ik omdat ik hen in een lezing ooit heb voorgesteld nog verder te differentiëren naar Noord-Hollandse terroirs (en dus een toenemend aantal gescheiden melkvrachten). Dat zorgt echter voor te hoge kosten in relatie tot de mogelijke meeropbrengsten, oordeelde men toen.
Zo zie je maar: over vermeend bedrog moet je nooit te snel oordelen.