De voedselverspilling bij consumenten, supermarkten, producenten en horeca stuit steeds meer mensen tegen de borst. Zembla wijdde er onlangs een uitzending aan, en al is de inhoud wellicht omstreden, de trend is duidelijk: weggooien is gekkenwerk, vooral als dat nog vóór de datum gebeurt. Die producten zijn immers nog gewoon goed. "Dumpster divers" zoals ook de Muffin Man en de geïnterviewden in de Zembla documentaire, protesteren op hun manier tegen de verspilling.

In China blijken sommigen, volgens een artikel op ChinaDaily.com, de verspilling op een andere manier tegen te gaan. Een Chinese vestiging van McDonald's is door de autoriteiten gesloten omdat de houdbaarheidsregels met de voeten getreden werden. Leest u even mee:

In the video, restaurant employees are seen changing the expiration time on packages and resetting timers on food warmers so they could keep expired food for a longer time. One of the instances involved cheese that turns bad after it has been out of its package for more than 4 hours. Despite that danger, such cheese was still placed on burgers and other meat, some of which had fallen on the ground and were later picked up and served in the morning. "All of the germs will die if you just fry the meat in oil," said a worker at the restaurant.
According to McDonald's food-preservation regulations, the meat served in its restaurants is supposed to be discarded at a certain amount of time after it is cooked. "It (throwing away expired food) is impossible to do, and no restaurant would do it," said another worker. "We've just been turning a blind eye to it."


Een Chinees gooit niets weg. Dáár leggen ze het probleem terug bij de internationale bedrijven, die er maar voor moeten zorgen dat hun regels ook lokaal nageleefd worden. "Most international companies have strict regulations on quality and management," Dong Jinshi, executive vice-president of the International Food Packaging Association, said on Friday. "Their services and products always can be trusted. Problems, such as food-safety scandals and service complaints, are always happening in local franchise stores since the regulations cannot be carried out effectively.

Wij hier in het Westen houden ons aan de regels en verzinnen oplossingen als Too Good to Waste (verwerken van vers zodat het langer houdbaar is), voedselbanken of 'skippen' - gelukkig wordt dat nog oogluikend toegestaan.


Wie de Zembla-uitzending gemist heeft, kan hier zijn misser inhalen:


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.




Fotocredits: Lunauna
Dit artikel afdrukken