Dat heldere, lonkende zwembadwater is waarschijnlijk een stuk minder schoon dat het er uit ziet. Dat ligt niet aan de dagelijkse dosis van gemiddeld 7 gram chloor die in een gemiddeld zwembad gebruikt wordt om het water schoon en veilig te houden. Zwemmers en poedelaars brengen stoffen in het water die in combinatie met dat chloor voor gevaarlijke verbindingen kunnen zorgen.

Plassen in het zwembad
Volgens een Amerikaans onderzoek is één van de belangrijkste oorzaken van vervuiling urine in het zwemwater. Maar liefst 1 op de 5 zwembadgebruikers blijkt in het water te plassen. Dat doen niet alleen recreatieve zwemmers overigens, zelfs veelvoudig Olympisch kampioen Michael Phelps bekende bij zijn afscheid dat hij en zijn teamgenoten de gewoonte hadden in bad te plassen, schrijft Atlantico.

De combinatie van urine met chloor blijkt twee mogelijk gezondheidsbedreigende stoffen op te leveren. Het urinezuur - dat niet alleen in urine maar ook in zweet afgescheiden wordt - verbindt zich met chloor tot stikstoftrichloride (NCl3) en cyanogeenchloride (CNCl). Beide stoffen zijn toxisch voor de longen.

'Chemische cocktail'
Maar de kwaliteit van het zwembadwater blijkt niet alleen samen te hangen met de urine die er uitgescheiden wordt. Het Franse Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (Anses), stelde op basis van onderzoek vast dat één zwemmer die een uur in het water doorbrengt daar "de dampen van zijn deodorant, een handvol losse haren, andere kortere of langere haartjes, dode huidschilfers, een beetje snot uit zijn neus en - knijp je neus maar dicht - wat poep en pies uit zijn zwembroek" achterlaat. Tel daar bij op dat een zwemmer die twee uur in het water vertoeft tussen de 20 en 80 milliliter urine en tussen de 10 en 100 centiliter zweet uitscheidt, en je zwembad verandert in een chemische cocktail. Met name als je niet de enige zwembadgebruiker bent.

En wat kun je ook nog binnen krijgen via een slokje badwater? Virussen, onder meer de extreem besmettelijke norovirussen waar mensen flink van aan de dun kunnen raken. Zelfs hepatitis blijkt niet zeldzaam, zo toont het Anses -onderzoek aan.

Fotocredits: Ryan Dickey
Dit artikel afdrukken