imageEen berichtje in de London Times over de Engelse Warenautoriteit die boos is op Nederland omdat we geen kip, maar waterkip aan Engeland leveren, werd in ons land door het ANP overgenomen.
Nou zijn wij niet verbaasd over het feit dat er water in zit. Een lezer op de times-site trouwens ook niet; die vraagt zich af waarom het nu opeens een issue wordt. Dierenwelzijn en prijsvorming?

Jammer daarom dat het ANP niet met de feiten kwam die ook aan dat verhaal hingen. Die zijn nl. heel leerzaam:

— 63,000 tonnes of frozen chicken pieces are imported from the Netherlands each year
— One tonne costs £2,500
— The market is worth £157.5 million to the Dutch
— If chicken is padded with just 25 per cent water, consumers are paying almost £40 million a year for water
— The process of adding animal protein to chicken is known as “tumbling”
— The process of adding water adds weight to the chicken, as shown above
— It is not illegal to inject proteins into chicken – it is only illegal not to declare it on the label
— In 2003 enforcement agencies found 10 per cent of all chicken bought from catering outlets was “plastic”


De kip mag dus ploffen en daarna blazen we hem nog eens met 25% op.

Maar let wel: de kippenhouder verdient nog steeds geen fatsoenlijke boterham. Hij moet wel, als hij de prijs niet uit het vlees kan halen. Eigenlijk wel goed dus dat de consument flink moet bijbetalen voor het feit dat hij niet genoeg hoeft te betalen. Kan die kip hem toch nog in de maling nemen.

(met dank aan Lizet)
Dit artikel afdrukken