imageDe VVD is trots op de Nederlandse landbouw en agribusiness, die een belangrijke bijdrage aan onze welvaart levert. Zo wordt 60% van de sierteeltproducten in de wereld verhandeld in Nederland. Wereldwijd is Nederland de derde exporteur van voedsel, bloemen en planten, benadrukt de partij.

Maar als je even verder leest, kom je tot de ontdekking dat het erop lijkt dat de VVD huizen wil bouwen op het erf van de boeren. Of is dat nou niet zo? Het moet maar eens helder worden. In het VVD-verkiezingsprogramma valt de volgende tekst te lezen:

De Nederlandse agribusiness levert een belangrijke bijdrage aan onze welvaart. Zo wordt zestig procent van alle sierteeltproducten in de wereld verhandeld in Nederland en zijn we wereldwijd de derde exporteur van voedsel, bloemen en planten. Toekomstgerichte ondernemers moeten op deze vrije markt hun inkomen kunnen verdienen met een veilige en duurzame productie. Ze doen dat met zorg voor het welzijn van de dieren en voor de landschappelijke omgeving. We ondersteunen die landschaps- en natuurzorg als een belangrijk onderdeel van het moderne agrarisch bestaan, dat waardering verdient. Landbouwsubsidies en andere marktverstorende maatregelen moeten wereldwijd worden afgeschaft, met als uitgangspunt een gelijk speelveld. Productie van duurzame energie door de land- en tuinbouwsector wordt gestimuleerd. Onderzoek in de agribusiness richt zich op duurzame productie. De Wageningse Food Valley, waar universiteiten en innovatieve bedrijven samenwerken, laat zien hoe toonaangevend Nederland hierin is.

Laten we even ons gezonde verstand gebruiken. Boeren zijn decennia lang gesubsidieerd én worden door de marktontwikkelingen in een steeds moeilijker positie gedwongen omdat hun marges steeds verder krimpen en ze geen enkele onderhandelingspositie in de afnemersketen hebben.
Subsidies afschaffen zal velen dus de finale klap geven in een toch al kantje-boord winst- & verliesrekening.

Door hun smalle marges hebben ze eigenlijk maar 1 keuze: groeien of verdwijnen. Groeien betekent bovendien echt flink groeien. Wil je nog geld verdienen als boer dan moet je wel kiezen voor een industriële aanpak: volledig geautomatiseerde stallen met 5000 koeien waarin de dieren automatisch gemolken worden. Waar ze op op RVS roosters staan. Waar ze kunstmatig aan de 'dun' worden gehouden omdat de 'mest' zo via die roosters én de RVS-goot achter de dieren dan gemakkelijk en geautomatiseerd kan worden doorgespoten met een flinke stoot chloor-water. De voorbeelden voor varkens en kippen laat ik graag aan je eigen verbeelding over. Net zo goed als die voor de graanbedrijven die er in slagen met minder dan een handvol duizenden hectares te bewerken.

Het kapitaal en de ruimte die daarvoor nodig zijn, spreken voor zich. Dat kan de gemiddelde Nederlandse boer niet trekken, cq. dat kan de beschikbare ruimte in ons land niet aan. Hoezo dus een beroep doen op het ondernemerschap van deze mensen?

Nu dus terug naar onze boeren, die op wereldschaal allemaal keuterboertjes zijn.

Wat wil de VVD van ze? Huizen bouwen op hun grond Zeg het dan duidelijk!

Zorgen voor een beter dierenwelzijn en ons natuur/cultuurlandschap behouden? Maak dan duidelijk hoe je dát wilt bereiken op een manier die de boer economisch levensvatbaar kán realiseren. De boeren zijn ongetwijfeld zeer benieuwd!

De facto staat kan ik hier alleen maar een pleidooi voor platte bio-industrie van maken. Weet de VVD trouwens hoe we aan ons mestoverschot komen? Dieren gaan niet meer naar buiten (we willen immers maar €4 voor een kilo varkensvlees betalen en dat is 'buiten' nu eenmaal niet te produceren). In grote geautomatiseerde stallen dus met die beesten. Het voer wordt verbouwd in Zuid-Amerika. Wordt in Nederland aan de te mesten dieren gevoerd. Waarvan we er vervolgens heel wat exporteren om er in Italië en Spanje hammen met toegevoegde waarde van te maken. Die we in Nederland maar mondjesmaat kopen omdat we ze te duur vinden.


En wij … blijven vervolgens letterlijk met de stront van de rest van de wereld zitten in een toch al klein landje.

Waarom dan niet gewoon huizen bouwen en een paar boeren laten bestaan als decormateriaal? De boeren kunnen dan tenminste een aardige cent voor hun grond krijgen. De laatsten der mohikanen kunnen een echte nepboerderij onderhouden zodat we toch nog wat 'boers' in ons land overhouden. Ook dat kan. Het is een kwestie van kiezen en duidelijkheid.

VVD en Mark, we horen graag van jullie. Dit is niet genoeg en te inconsistent als je de zaak even goed doordenkt. Het mag dus iets concreter in jullie programma óf de toelichting daarop. Het mag ook hier.
Dit artikel afdrukken