Wat Luc Ferry betreft is groen doen iets voor Westerse bobo's, niet voor gewone mensen is (hier vind je een ruwe automatische vertaling van het interview).

Dat is nogal wat, want het betekent dat al het gedoe waarvoor ministers, hele ministeries en bergen adviesburo's zich inspannen voor niks is. Ze willen ingewikkelde, nooit sluitend te krijgen 'duurzaamheidssystemen' en 'logo's'. Sloten met geld worden weggespoeld zonder resultaat, omdat het alleen besteed is aan 'bewuste' mensen die ook niet beter weten, maar het uit erbarmen maar kopen.

Volgens Ferry staan gewone mensen veel te ver af van het abstracte gepraat over 2 graden minder warmer, zoals dat in Kopenhagen gebeurde en mislukte. Inmiddels bleek bovendien de drukte om die twee graden ook nog eens gebaseerd op een scriptie van een student en een pamfletje van een actievoerder zodat de officiële instantie die al het gedoe veroorzaakte nu in zijn hemd staat, terwijl zelfs duurzaam gedrag natuurlijk al hyper vervuilend en ongewenst is. Dat mag je niet hardop zeggen, maar het is wel zo.
Onderwijl maakt het weinig uit, want bergen gewone mensen staan waarschijnlijk al even ver af van al die mooie systemen die zij in hun duurzame drift proberen te op te leggen. Dat geldt voor 'gewone mensen' hier, maar vooral voor de miljarden 'gewonen' elders in de wereld die net een beetje welvaart beginnen te krijgen. Wat moeten die met 2 graden minder warmer? Ze willen eten en op vakantie. Ze zijn net zomin bewusteloos als de bewusten, maar ze functioneren op basis van directe signalen. Ze moeten weten hoe iets zit en waarom het beter voor hen, hun hond, hun toekomst of hun eigen en kleinkinderen is. Anders kopen ze het niet en gaan ze zich niet anders gedragen.

Maak aantrekkelijker producten voor ze, zegt Ferry. 'Ik denk dat onze politici er geen bal van begrijpen', zegt hij. Spannend. De Nederlandse regering organiseert panels om te onderzoeken of consumenten vanzelf duurzamer gaan doen. Nee, natuurlijk niet. Waarom zouden ze ook als ze niet voelen waarom.

In Nederland komt de roep om edited choice - bijv. vlees en vliegen tegen de hoofdprijs - kwam al meteen weer op.

Ik kopieer even wat tweets van gisteravond over een panel over (on)groen burgerschap:

image


Nou, edited choice dan maar? Omdat mensen te dom en kortzichtig zouden zijn. Of kijken de onderzoekers niet verder dan hun neus lang is en hebben ze niet door dat je mensen eerst iets moet leren? Daarna kunnen ze het vanzelf. Fietsen gaat op een goed moment zelfs met losse handen, zonder dat je het ze leert.
Rekenen ook. Einstein leerde het en vond er heel wat mee uit. Uitzonderlijk natuurlijk, maar zijn mensen zo onuitzonderlijk? Ooit waren we allemaal vrekken. En dat is duurzaam. Dat was gewoon een houding. Je moet hem wel even aanleren. Anders moet je een verwend mens z'n leven lang in de luiers helpen en blijft het dweilen met de kraan open. Vooral op al die momenten dat je er niet bij bent en hij of zij even wat onduurzaams doen dat je nog niet had voorzien. Da's hard werken met al die miljarden.

Edited choice, gaat dat helpen of is het 't definitieve begin van intensieve goed gemonitorde en ge-editeerde menshouderij? Gaat er ook iemand bij de WC staan om te kijken of we wel echt moeten plassen? Wat een armoe, als we zo moeten overleven.

Maak aantrekkelijke producten en praat maar niet over duurzaamheid, zegt Ferry. Mensen willen wat. Zo schiet het tenminste op.
Dit artikel afdrukken