Begin augustus kondigde Rusland een importstop af op voedingsmiddelen uit de EU, VS, Australië, Noorwegen en Canada. Met ingang van 5 september kwam er nog een importstop bij. De Russische consumentenwaakhond, Rospotrebnadzor, kondigde een stop af van de import van alle snoep en zoetwaren uit de Oekraïne, meldde RIA-Novosti.

Po-ROSHEN-ko
Snoep en zoetwaren? Dat is minder toevallig dan het lijkt. De grootste snoepfabrikant van de Oekraïne - Roshen - is namelijk in handen van Petro Poroshenko. Die bij zijn verkiezing tot president van Oekraïne in mei beloofde zijn snoepimperium van de hand te doen. Hij huurde daarvoor als adviseurs Rothschild en Investment Capital Ukraine in.

Op papier is het een droomdeal: Oost-Europa is verslingerd aan snoep, Roshen staat op de 18e plaats van de wereldranglijst van snoepverkopers en het bedrijf heeft een gezonde omzet van 1,2 miljard dollar. Maar: Rusland, tot vorig jaar verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van Roshens verkopen, draait het bedrijf al geruime tijd de duimschroeven aan. Dat maakt de 'droomdeal' voor grote buitenlandse snoepfabrikanten als Nestlé en Mondelez een stuk minder aantrekkelijk. Je koopt niet even een snoep- en chocoladefabriek van de man die aan het hoofd van een land in bijna militaire en een reeds volledige handelsoorlog staat.

Commerciële of strategische logica spelen geen rol
'Financiële bronnen die de deal volgen zeggen dat met het oog op de gespannen politieke situatie elk verkoopproces waarschijnlijk gecompliceerd zal zijn omdat er geen sprake is van commerciële of strategische logica. Grote internationale spelers zullen niet snel biedingen op tafel leggen voordat het conflict helemaal over is, zeggen ze', aldus Reuters.

Fotocredits: www.roshen.com
Dit artikel afdrukken