Het Physicians Committee for Responsible Medicine(PCRM) ontdekte dat een fastfoodrestaurant in een ziekenhuis heel normaal is in de Verenigde Staten. Meer dan 20% van de 208 onderzochte ziekhuizen bleek onderdak te bieden aan een fastfoodrestaurant. Het ging om 20 McDonald’s, 18 Wendy’s en 5 Chick-fil-A.

Het Comittee was met name niet te spreken over een ziekenhuis in Texas dat McDonald’s overal in zijn panden liet adverteren en patiënten hun Big Mac aan het ziekenhuisbed levert. Daarnaast was het ontstemd over het feit dat McDonald's in Georgia de bedden levert en dat 6 van de 43 restaurants in kinderziekenhuizen zitten.

’Patienten in gevaar’
Het PCRM vindt dat de ziekenhuizen hun patienten ‘in gevaar brengen’,. Ziekenhuizen horen juist de chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker te bestrijden. Met deze contracten dragen ze juist bij aan de welvaartsziekten. Neal Barnard, voorzitter van het PCRM, zegt: “Ziekenhuizen moeten de contracten beëindigen met fastfoodketens die Big Macs, chicken nuggets en dubbele bacon cheeseburgers verkopen.”

De Verenigde Staten zouden een voorbeeld nemen aan Engeland. Het Britse parlement, de Academy of Medical Royal Colleges en de Britisch Medical Association pleitten vorige maand voor een verbod op fastfood-verkooppunten in ziekenhuizen.

Fotocredits: 'Ronald M.D.’, Poster Boy
Dit artikel afdrukken