Daarover schreef Victoria Clark in haar boek Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants. BusinessInsider UK verzamelde een aantal van de favoriete maaltijden en bijzondere routines van 9 dictators.

Kim Jong Il
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il had als favoriete gerechten haaienvinnensoep, salo (gezouten zwoerd) en hondensoep, waarvan hij geloofde dat het hem immuniteit gaf. Wanneer hij rijst at, controleerde een team van vrouwen of alle rijstkorrels wel dezelfde grootte, vorm en kleur hadden.

Adolf Hitler
Hitler was vegetariër. Hij wilde mensen graag laten geloven dat het uit idealistische overwegingen was, maar mogelijk was de belangrijkste reden dat hij dacht dat een vegetarisch dieet zou helpen bij zijn winderigheid en constipatie. Hij was bang dat zijn vijanden hem wilden vergiftigen en had daarom 15 voorproevers. Als geen van hen binnen 45 minuten dood neerviel, beschouwde hij het veilig om te eten. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog at hij alleen nog maar aardappelpuree en heldere bouillon.

Joseph Stalin
Stalin was een groot fan van de traditionele Georgische keuken, die veel gebruik maakt van walnoten, knoflook, pruimen, granaatappels en wijn. Hij hield van drinkspelletjes en uitgebreide, wel 6 uur durende maaltijden, bereid door zijn persoonlijke koks. Een van deze koks was de grootvader van Vladimir Poetin, Spiridon Poetin.

Benito Mussolini
De Italiaanse fascistische dictator Mussolini was dol op knoflook en vond de Franse keuken ‘waardeloos’. Een van zijn favoriete gerechten was een simpele salade van knoflook met olie en citroensap. Hij at graag thuis met zijn vrouw Rachele en hun vijf kinderen. Iedereen moest aan tafel zitten met een bord eten voordat hij binnen kwam.

Idi Amin
Amin, in de jaren ’70 dictator in Oeganda, hield van geroosterde geit, cassaves en gierstbrood. Hij kon wel tot 40 sinaasappels per dag eten, die hij beschouwde als de ‘Viagra’ van de natuur. Toen hij was verbannen naar Saoedi-Arabië was hij een regelmatige bezoeker van de fastfoodketen KFC. De ‘slachter van Afrika’ was een tijdje dol op alles wat Brits was, waaronder de afternoon tea. Ook gaan er geruchten dat hij kannibaal was.

Pol Pot
De Cambodjaanse Pol Pot hield van hertenvlees, everzwijn, slang, fruit, brandewijn en Chinese wijn. Hij at regelmatig cobra-stoofpot. Hij ging zich graag te buiten aan luxe maaltijden, terwijl de mensen onder zijn bewind zich tevreden moesten stellen met een beetje rijst en water.

Nicolae Ceaușescu
De Roemeense communist Ceaușescu at graag vegetarische lasagna met ei en zure room, karper in aspic en eenvoudige salades met tomaat, ui en feta met een steak. Hij vermeed het om voedsel te eten dat niet uitgebreid was gecontroleerd. Bij formele gelegenheden gooide hij het eten dat hij geserveerd kreeg op de vloer en schopte het zo ver weg als hij kon.

Francisco Macías Nguema
Nguema, in de jaren ’70 president van Equatoriaal-Guinea, hield van bhang, een thee gemaakt van de bladen van de cannabis plant, en het hallucinogeen iboga. Er zijn geruchten dat hij een kannibaal was die schedels bewaarde in zijn koelkast.

François Duvalier
Duvalier, alias Papa Doc, was president en dictator van Haïti. Hij hield niet van hartig eten en was diabeet. In zijn laatste jaar (1971) moest zijn vrouw hem voeren vanwege zijn vele aandoeningen. Zijn favoriete after-dinner entertainment was om in een kerker te gluren naar het martelen van zijn vijanden.
Dit artikel afdrukken