Afgelopen donderdagavond werkte ik mee aan een uitzending van EenVandaag. Het ging over de nieuwe ProDromi kraamstallen. Ik zou blij moeten zijn met de positieve aandacht voor de nieuwe dingen in de varkenshouderij en de aandacht voor ons lupinevarken! Maar nee, die naam mocht niet genoemd worden, want dat was reclame. Dus daarover werd niet verteld. Wel over onze nieuwe stallen en de worsteling om naar de markt te komen.

sitestat


Belazerd en verdrietig
Ik voel me belazerd en verdrietig omdat er alweer gevraagd wordt om wetgeving. Als actievoerende NGO's iets willen, roepen ze om wetgeving en moeten politici dat regelen. De Kamervragen liggen er dan ook alweer, want ook politici moeten scoren.

Ben ik daar als voorloper mee geholpen? Nee, in het geheel niet.

Wetgeving maakt vooruitgang compleet kapot. Snapt u dat, dames en heren politici en NGO's? Ik vrees namelijk het ergste en daarom maak ik van mijn hart niet langer een moordkuil
Wat wil je nog meer?
Ons lupinevarken is klaar voor de markt. We hebben een consumentenonderzoek wat klinkt als een klok. In een blinde test bleken consumenten het vlees lekkerder te vinden. Ze zeiden bovendien dat ze nog bereid om er meer voor te betalen ook. Samen met de slager hebben we een mooi pakket aan producten gemaakt die het hele varken kan verwaarden. Tests in de winkel van de slager laten zien dat consumenten enthousiast zijn over het vlees. Het is lekker, het is diervriendelijk, het is goed voor het milieu. Het varken wordt ook nog eens gevoerd zoals het moet, niet met soja van ver, maar met onze eigen lupine van dichtbij. Wat wil je nog meer?

Ondernemers
Ik weet het wel: een plek waar de consument ons lupinevarken kan kopen. Een supermarkt, bedrijfs- of straatcateraar of wie dan ook. Die plek is mijn vurigste wens. Want net zoals we het heel gewoon vinden dat een overnachting in een kingsize bed in een luxe hotel meer kost dan een nachtje in een stapelbed in een jeugdhotel, zouden we het ook heel gewoon moeten vinden dat betaald wordt voor een lekkerder stukje vlees van een betere kwaliteit. Maar het opbouwen van die plek is bijna onmogelijk, omdat het bouwen van de stal zorgt voor een hoeveelheid dieren die niet ineens te verkopen zijn. Daartussen zit een gat dat voor individuele boeren moeilijk te dichten valt. Toch zijn er individuele boeren die dat juist wel willen. Er zijn ondernemers onder ons. Die brengen de boel echt verder, dus smoor hun werk niet in goedbedoeld onbegrip voor hoe vernieuwing werkt.

Zonder wet
Maar nee, in Nederland grijpen we naar de wet. Iedereen moet weer hetzelfde varken, zodat we weer allemaal hetzelfde maken, met overaanbod komen te zitten en elkaar gevangen houden in een race waarin we - supers, slachters, slagers en boeren - elkaar verder uitknijpen. Hoe die manier van doen het Nederlandse ei kapot heeft gemaakt, lijkt niemand te willen erkennen. Onze varkens moeten er kennelijk achteraan. Daar zijn humanere methoden voor, zou ik denken.

Hoe kunnen we de volgende stap nemen zonder wet? Die maakt vooruitgang compleet kapot. Snapt u dat, dames en heren politici en NGO's? Ik vrees namelijk het ergste en daarom maak ik van mijn hart niet langer een moordkuil.

Fotocredits: still, 1Vandaag
Dit artikel afdrukken