Ter gelegenheid van Wereldvoedseldag, aanstaande vrijdag 16 oktober, maakte Helpling een infographic over de voedselverspilling door de Nederlandse consument. Met tips om die verspilling terug te dringen.
Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens gooit wekelijks voedsel weg en bij 30% gebeurt dit zelfs meerdere keren per week, bracht onderzoeksbureau GfK gisteren naar buiten. Zeventig procent zou wel graag minder voedsel willen verspillen. Hogere prijzen zou voor 12% een reden zijn om minder eten weg te gooien - iets duurs gooi je minder gauw weg. Wat ook zou helpen is als consumenten beter zouden weten hoe het zit met de houdbaarheid. Voor jongeren blijken relatief veel voedsel maar gewoon weg te gooien als de houdbaarheidsdatum verstreken is, zonder eerst te proberen of het nog goed is.
Gelukkig kun je er als consument ook zelf veel aan doen minder voedsel te verspillen. Helpling geeft alvast een vijftal tips:
1. Shop smart
Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet weggooien. Probeer minder voedsel te kopen met regelmatige tussenpozen, zodat je goed leert inschatten wat je nodig hebt. Maak een volledig boodschappenlijstje en negeer de aanbiedingen van producten met snel naderende houdbaarheidsdata. Drie halen, twee betalen klinkt aanlokkelijk maar als het een vers product is, loop je het risico dat je meer in huis haalt dan je op korte termijn kunt opeten.
2. Gebruik wat je in huis hebt
Hou de houdbaarheidsdatum van vooral verse producten in de gaten en gebruik de producten die op korte termijn verlopen om je maaltijd mee samen te stellen. Dat kan tot interessante recepten leiden omdat je ingrediënten combineert waar je waarschijnlijk nog niet eerder aan hebt gedacht. Vergeet ook niet dat producten vaak langer goed zijn dan de vermelde houdbaarheidsdatum. Kijk en ruik goed en gooi iets niet zomaar weg omdat het gisteren ‘officieel’ was verlopen.
3. Geef aan de voedselbank
Ruim één keer per jaar je voorraadkast op en breng de houdbare voedingsmiddelen die daar al een jaar staan te verstoffen naar de voedselbank! Je gaat ze waarschijnlijk zelf toch niet gebruiken, als ze er al een jaar staan. Voedselbanken rekenen op donaties van anderen om mensen die het nodig hebben van maaltijden te kunnen voorzien. Blikjes en conserven zijn ook na een jaar bij jou in de kast nog goed, maar lopen bij anderen meer kans gegeten te worden dan bij jou.
4. Bewaar voedsel op de juiste manier
Hoe je eten bewaart, heeft gevolgen voor de houdbaarheid. Gebruik Tupperware bakjes, potjes, plastic folie en boterhamzakjes om het eten af te dekken en langer goed te houden. Zorg ook voor een schone koelkast. Maak deze regelmatig schoon en houd de temperatuur op 4 graden Celsius. Maak er een gewoonte van om het voedsel in de koelkast te roteren op houdbaarheid. Met een first in first out systeem voorkom je dat producten vergeten worden omdat ze achterin de koelkast liggen.
5. Hergebruik, recycle
Veel producten die je wellicht gewoon in de prullenbak gooit na gebruik of omdat ze over zijn, kunnen nog prima een tweede leven tegemoet zien. Recycle dus waar mogelijk en vergeet de optie van een eigen composthoop niet. Composteren is een natuurlijke manier om voedsel dat anders weggegooid zou worden te recyclen en de hoeveelheid voedsel die je verspilt te verminderen.
Fotocredits: Helpling
Dit artikel afdrukken
Er gaat voor € 2,5 miljard per jaar de vuilnisbak inHuishoudondersteuningsplatform Helpling bracht in een infographic in kaart hoe die Nederlandse voedselafvalberg er nu eigenlijk uit ziet. Per Nederlander gaat het om zo'n 50 kilo voedsel per jaar. Dat komt overeen met een vol bord pasta, een bak rijst of een heel stokbrood per dag. In totaal gaat er voor € 2,5 miljard per jaar de vuilnisbak in.
Gelukkig kun je er als consument ook zelf veel aan doen minder voedsel te verspillen. Helpling geeft alvast een vijftal tips:
1. Shop smart
Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet weggooien. Probeer minder voedsel te kopen met regelmatige tussenpozen, zodat je goed leert inschatten wat je nodig hebt. Maak een volledig boodschappenlijstje en negeer de aanbiedingen van producten met snel naderende houdbaarheidsdata. Drie halen, twee betalen klinkt aanlokkelijk maar als het een vers product is, loop je het risico dat je meer in huis haalt dan je op korte termijn kunt opeten.
2. Gebruik wat je in huis hebt
Hou de houdbaarheidsdatum van vooral verse producten in de gaten en gebruik de producten die op korte termijn verlopen om je maaltijd mee samen te stellen. Dat kan tot interessante recepten leiden omdat je ingrediënten combineert waar je waarschijnlijk nog niet eerder aan hebt gedacht. Vergeet ook niet dat producten vaak langer goed zijn dan de vermelde houdbaarheidsdatum. Kijk en ruik goed en gooi iets niet zomaar weg omdat het gisteren ‘officieel’ was verlopen.
3. Geef aan de voedselbank
Ruim één keer per jaar je voorraadkast op en breng de houdbare voedingsmiddelen die daar al een jaar staan te verstoffen naar de voedselbank! Je gaat ze waarschijnlijk zelf toch niet gebruiken, als ze er al een jaar staan. Voedselbanken rekenen op donaties van anderen om mensen die het nodig hebben van maaltijden te kunnen voorzien. Blikjes en conserven zijn ook na een jaar bij jou in de kast nog goed, maar lopen bij anderen meer kans gegeten te worden dan bij jou.
4. Bewaar voedsel op de juiste manier
Hoe je eten bewaart, heeft gevolgen voor de houdbaarheid. Gebruik Tupperware bakjes, potjes, plastic folie en boterhamzakjes om het eten af te dekken en langer goed te houden. Zorg ook voor een schone koelkast. Maak deze regelmatig schoon en houd de temperatuur op 4 graden Celsius. Maak er een gewoonte van om het voedsel in de koelkast te roteren op houdbaarheid. Met een first in first out systeem voorkom je dat producten vergeten worden omdat ze achterin de koelkast liggen.
5. Hergebruik, recycle
Veel producten die je wellicht gewoon in de prullenbak gooit na gebruik of omdat ze over zijn, kunnen nog prima een tweede leven tegemoet zien. Recycle dus waar mogelijk en vergeet de optie van een eigen composthoop niet. Composteren is een natuurlijke manier om voedsel dat anders weggegooid zou worden te recyclen en de hoeveelheid voedsel die je verspilt te verminderen.
Fotocredits: Helpling
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
""Voor jongeren blijken relatief veel voedsel maar gewoon weg te gooien als de houdbaarheidsdatum verstreken is, zonder eerst te proberen of het nog goed is. "" Heeft denk ik niks met houbaarheidsdatum te maken, die boterhammen van thuis zijn gewoon veel minder lekker dan patat. In mijn schooltijd gebeurde dat al, kinderen gooiden brood van thuis weg en gingen naar de snackbar, dat zal nu vast nog steeds zo zijn. Mama denkt gezond eten mee te geven, niet dus......
Of ga appels plukken in een boomgaard die anders helemaal niet geplukt zou worden. Schilt 150 ton appels minder in de voedselverspilling. Meer info: www.zelfplukboomgaard.nl
Dick, dit enigszins commercieel tintje mag een keertje.......
Veronica, das niet goed voor de boeren. Gezien de door jou e.a. opgelegde overproductie moet er zo veel mogelijk verspild worden lijkt mij. Gooi maar weg jongens en meisjes. Niks aan de hand.
Hier al mijn hele leven 0 kilo per jaar. Afgepast koken en menu's plannen. Daarnaast gebruik maken van broodrooster , creatief koken met kliekjes en in het uiterste geval een restje aan de kippen, die dat dan weer recycleren tot mest voor de moestuin en ei om te eten. Resten brood zijn ook om te toveren in croutons, paneermeel en broodpudding. Zelfs stronken van bloemkool en broccoli worden hier gegeten en schillen ed veranderen in het compostvat tot tuinaarde.