image

Vandaag kwam de European Food Safety Authority met de resultaten van een marktonderzoek waarvoor het veldwerk afgelopen najaar werd gedaan. In een rapport van meer dan 200 pagina's valt te lezen dat het belangrijkste risico dat mensen zien milieuvervuiling is (61%). Vervolgens komen auto-ongelukken (51%). Dan een ernstige ziekte (49%). Op de vierde plaats komen aan onze voeding gerelateerd gezondheidsrisico's (42%).
Twee op de vijf Europeanen denken dus dat gezondheid en voeding met elkaar te maken hebben. Niettemin blijkt dat we relatief onbezorgd door het leven gaan. Waar Europeanen aan denken als ze inkopen doen laat het volgende plaatje zien:

image


Prijs en kwaliteit staan voorop. Gezondheid is voor slechts 14% een overweging.

Gevraagd naar oorzaken in voeding die onze gezondheid in gevaar zouden kunnen brengen, blijkt niet één van de mogelijke risico's bij meer dan 20% van de bevolking te leven. De belangrijkste risico's die we zien zijn: voedselvergiftiging (18%), resten van bestrijdingsmiddelen (14%) en overgewicht (13%).


In het onderzoek blijken Nederlanders eruit te springen op hun associaties bij het woord 'eten'. 42% van de respondenten associeert eten met het begrip 'gezelligheid' (Eng. conviviality). Zo hoog scoren zelfs de mediterrane landen niet.


Als ik tussen mijn oogharen door naar alle resultaten kijk, denk ik dat we het volgende mogen constateren:
- voedselveiligheid en aan voeding gerelateerde gezondheid zijn niet echt 'top of mind'
- een keer binnen het onderwerp (als de onderzoeker het oproept) komen de risico's die mensen zien wel degelijk naar boven; ze verdwijnen weer snel uit beeld als ze niet worden gemediatiseerd
- het gebruik van bestrijdingsmiddelen in landbouw en antibiotica in vlees is een onderwerp dat redelijk verankerd is in de hoofden van Europeanen
- GMO's en vogelgriep (lees: intensieve (pluim-)veeteelt) komen naar voren omdat ze de afgelopen tijd sterk in het nieuws zijn

De Europeaan slaapt relatief rustig na het eten. Het aanhoudende nieuws van de laatste maanden is bezig dat wat te verstoren.

Het volledige rapport (212 pp), de summary (39 pp) en het persbericht zijn te downloaden. Het is de moeite waard er eens even doorheen te bladeren.

Dit artikel afdrukken