In het rijke Westen eten we te vet, te zout, te zoet en te veel. We eten met name veel bewerkt voedsel en daar lijken we hinder van te ondervinden. Teveel mensen worden er dik van en ontwikkelen welvaartsziekten. Voedingsmiddelentechnologen vinden nieuwe technieken uit om fabriekseten behalve houdbaar en lekker ook weer goed voor ons te laten zijn.

Verzadigen
Gemaksvoedsel is energiedicht en gemakkelijk verteerbaar. Na het eten van fastfood heb je na een tijdje alweer trek. Fastfood heeft niet alleen te maken met hoe snel je het eten voorgeschoteld krijgt maar ook met de snelheid waarmee het door je spijsvertering wordt verwerkt. Er zit relatief weinig voedingswaarde in maar het bevat wel veel - lege - calorieën.

Dat is een probleem waar voedingswetenschappers en -technologen een uitdaging in zien. Bezorg mensen een volle maag door voedsel 'verzadigender' te maken. Dan zullen ze minder behoefte hebben om te snacken en dus minder eten. 'Echte' eters doen dat door veel vezels en eiwitten te eten.

Gellangom
Onderzoekers van de University of Birmingham hebben een (mogelijke) oplossing gevonden voor het verzadingsprobleem, zeggen ze op AFN. Zij 'ontwerpen' voedsel dat in de maag van structuur verandert. Daarmee houdt het als het ware het lichaam begoocheld door hongergevoelens te onderdrukken.

De onderzoekers maken gebruik van een bestaande technologie. Gellangom is een additief, E418, dat als ingrediënt aan bijvoorbeeld snoep, frisdrank en sojamelk toegevoegd wordt. Ook in de moleculaire keuken wordt het gebruikt. Eenmaal in de maag verandert het in een zachte gel. De onderzoekers hebben de chemische stuctuur van deze gellangom aan weten te passen waardoor het groter uitzet, minder snel uit elkaar valt, de maag een voller gevoel geeft en - waarschijnlijk - ook de tijd verlengt die nodig is voor het verteringsproces.

'Hydrogel particles'
Behalve te veel, eten we ook te vet. Daar lag een andere uitdaging voor de voedselgoochelaars. Onderzoekers van de University of Massachusetts probeerden vet te 'verpakken' zodat er minder van nodig zou zijn. Ze namen daarvoor emulsies onder de loep, meldt FoodNavigator. Emulsies zijn mengsels van stoffen die dankzij een emulgator met elkaar gemengd blijven. Sauzen (mayonaise), margarines, dressings en veel toetjes zijn voorbeelden van emulsies. Vaak zijn het calorierijke mengsels.

De onderzoekers ontwikkelden 'hydrogel particles', microbolletjes waarin vetdruppeltjes zijn omhuld door een schilletje van caseïne en pectine. Door dit soort bolletjes te gebruiken konden de 'lichtheid en viscositeit van waterige oplossingen' verbeterd worden. Met andere woorden: er was uiteindelijk minder vet nodig om toch een mooie dikke emulsie te krijgen. Producten met minder calorieën dus, die volgens de wetenschappers zonder verlies van smaak, stabiliteit of textuur gemaakt kunnen worden. Het lichaam wordt alweer voor de gek gehouden.

Maakbaarheid
Deze ontwikkelingen passen bij de manier waarop we met voedsel omgaan. Nog niet zo heel lang geleden zochten we manieren om voedsel langer te kunnen bewaren. Daarna zijn we het onszelf steeds gemakkelijker gaan maken. Vervolgens moest het ook 'lekker' zijn. Dat is zo goed gelukt dat we er zoveel van zijn gaan eten dat we nu bij de volgende fase zijn aanbeland: het houdbare, gemakkelijke en lekkere eten moet ook weer gezond voor ons zijn. Dat is het doel van het onderzoek van de eigentijdse voedingsmiddelentechnologie. Die wordt in belangrijke mate vormgegeven door zinsbegoocheling. Zo kunnen we ons voeden zoals we willen, ook al zijn wij daar niet voor gemaakt. Voedingsmiddelentechnologie maakt ons etende leven maakbaar zoals we het willen.

Gewoon vers, divers en matig eten werkt toch even goed, dus waarom al die moeite, vraag je? Omdat we van gemak zijn gaan houden en ons hele leven daar zo langzamerhand op ingericht is. Alles zelf maken is een illusie die zelfs verstokte culi's allang niet meer waarmaken.

Heb je vertrouwen in die technologie of denk je dat er verborgen risico's in kunnen zitten? Rond E-nrs zal de discussie vermoedelijk nooit luwen. Daarom willen we weten of gezond makende technieken wél ons vertrouwen hebben.

Fotocredits: Lucas Ozarwaski, uitsnede, Giulia Bartra

-- POLL --


Ik denk dat steeds meer voedingsmiddelentechnologie steeds meer onverwachte risico's met zich meebrengt

Dit artikel afdrukken