imageHet Voedingscentrum start binnenkort een grote, meerjarige campagne om het eten van groente en fruit te stimuleren. Negen van de tien mensen eten minder dan de aanbevolen hoeveelheid van twee ons groente en twee stuks fruit per dag. Als iedereen in Nederland voldoende groente en fruit zou eten, kunnen per jaar duizenden ziekte- en sterfgevallen door hart- en vaatziekten en kanker worden voorkomen. De boodschap van de campagne luidt daarom: eet en geniet méér van groente en fruit. Bijna iedereen kent de aanbeveling om dagelijks minstens 2 ons groente en 2 stuks fruit te eten. Toch doet maar één op de tien mensen dit. Vooral jongvolwassenen, jongeren en mannen eten veel minder groente en fruit dan goed voor ze is. Daarbij spelen factoren als gewoonte, smaak, gebruiksgemak, prijs en beschikbaarheid een rol. Ook overschatten veel mensen hoeveel groente en fruit zij eten.

Gratis Groente- en fruitwijzer
De komende weken wordt het publiek door middel van radiospots en advertenties in tijdschriften en kranten bewust gemaakt van het belang meer groente en fruit te eten. Met een groente- en fruittest op de website kunnen mensen nagaan hoeveel zij weten over het eten van groente en fruit. Verder kunnen ze de gratis Groente- en fruitwijzer aanvragen. Daarop staat wat meetelt voor de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit en hoeveel groente nodig is om 2 ons over te houden. Daarnaast is te zien wanneer groente- en fruitsoorten beschikbaar zijn. De Groente- en fruitwijzer wordt ook verspreid via groentewinkels, samen met 2 feestelijke en gezonde kerstmenu’s. Verder is op de website van het Voedingscentrum veel informatie te vinden over groente en fruit, inclusief tips om het dagelijks gebruik van groente en fruit te verhogen. Door via de site een slagzin in te sturen is bovendien een jaar lang gratis groente en fruit te winnen.

Aantrekkelijk en gemakkelijk
De groente- en fruitcampagne loopt tot 2010. In deze eerste fase wil het Voedingscentrum vooral bereiken dat meer mensen zich bewust zijn van de hoeveelheid groente en fruit die zij eten. Vervolgens is het de bedoeling mensen te stimuleren om ook daadwerkelijk meer groente en fruit te gaan eten. Daarbij richt het Voedingscentrum zich ook op het bedrijfsleven. In de loop van 2007 vinden er allerlei activiteiten plaats om het bedrijfsleven te stimuleren innovaties rondom groente en fruit op de markt te brengen. Zo wil het Voedingscentrum het aanbod van aantrekkelijke en eenvoudig te bereiden groenten en fruit helpen vergroten.

Gezondheidseffecten
Groente en fruit zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid, zowel op korte als lange termijn. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en andere waardevolle voedingsstoffen, terwijl ze weinig calorieën leveren. Uit tal van studies blijkt dat het eten van groente en fruit het risico op ziekten verlaagt. Dit geldt met name voor hart- en vaatziekten en een aantal vormen van kanker. Als iedereen in Nederland elke dag 2 ons groente en 2 keer fruit zou eten, kunnen per jaar zo'n 5000 sterfgevallen door hart- en vaatziekten en ongeveer 2300 sterfgevallen door kanker worden voorkomen. Daarnaast kunnen ongeveer 18000 hartinfarcten en beroerten worden voorkomen. Verder is aangetoond dat het eten van voldoende groente en fruit een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Ook wordt mogelijk de kans op bepaalde oogziekten en aandoeningen aan de luchtwegen kleiner.

bron: voedingscentrum
Dit artikel afdrukken