De grootste voedselverspillers zijn consumenten, vond het Voedingscentrum. Reden om voedselverspilling (opnieuw) onder de aandacht de brengen met een campagne die zich richt op 'lastpakken' - te veel in een verpakking.
Na eerdere campagnes als Hoezo50kilo?, de bewaarwijzer en het eetmaatje moet de campagne #lastpak er toe leiden dat er minder ‘goed eten’ in de vuilnisbak belandt.

Verpakkingsgrootte
Het Voedingscentrum liet marktonderzoeksbureau GfK onze verspilling in kaart brengen. Tachtig procent van de Nederlanders verspilt wel eens voedsel. Eén op de drie Nederlanders gooit goed eten weg vanwege de verpakkingsgrootte. Dat gaat 72% van de Nederlanders aan het hart. Vooral jongeren, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingen.

Vooral jongeren, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingen
Deelverpakkingen tegen verspilling
Volgens Corné van Dooren, kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum, kunnen fabrikanten consumenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan. “Mensen geven aan dat meer keuze in verpakkingsformaten, verspilling kan verminderen. Kleinere en hersluitbare verpakkingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Sommige fabrikanten doen dit al goed, maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met deelverpakkingen - zoals boterhammen per twee verpakt of sla in portiezakjes." Maar dan moeten de fabrikanten wel weten waar de consument behoefte aan heeft.

#lastpak
Het Voedingscentrum vraagt daarom consumenten hun ‘lastpakken’ op social media te delen. Tussen 27 mei en 10 juni kan iedereen voorbeelden van te grote verpakkingen met het Voedingscentrum delen via #lastpak op Twitter en Facebook.

Milieubelasting
Zorgen meerdere en kleinere verpakkingen dan niet voor meer milieubelasting? Nee, zegt Van Dooren. "Er is doorberekend hoe groot de impact van meer soorten verpakkingsmateriaal is op het milieu. De milieuschade die het oplevert als goed voedsel wordt weggegooid, is over het algemeen groter dan de milieubelasting die het kost om extra verpakkingsmateriaal te maken of te verwerken.”

Verpakkingsvrije supers
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een verpakking helemaal op jouw maat. Zo kun je sinds begin deze maand in Groningen terecht bij de eerste verpakkingsvrije mini-supermarkt van Nederland, Opgeweckt Noord. SuperFair in Utrecht biedt een groot deel van zijn producten verpakkingsvrij aan en in de herbruikbare groente- en fruitzakjes van Estafette kun je precies de hoeveelheid mee nemen die je nodig hebt zodat je niets hoeft te verspillen.

Fotocredits: ‘actie #lastpak’, Voedingscentrum
Dit artikel afdrukken