Het 'activity equivalent' is een bewegingsindicatie op verpakkingen die zegt hoeveel minuten je moet fietsen, hardlopen of zwemmen om de calorieën van het product dat je wilt kopen weer kwijt te raken. Beweeg je niet genoeg, dan slaat je lijf ze op als vet.

De RSPH kwam vorige week met deze nieuwe invalshoek door een onderzoek dat verscheen in BMJ. Het zou een vereenvoudigend alternatief zijn voor bijvoorbeeld het stoplichtsysteem dat met rood, groen en oranje aanduidt wat je beter niet eten om gezonder te blijven. Het bewegingsequivalent moet de kloof tussen bewegen en voeding kleiner maken en obesitas terugdringen.

Niet alleen calorieën belangrijk
Het Voedingscentrum laat aan Nu.nl weten geen voorstander te zijn van bewegingssymbolen op productverpakkingen. Volgens expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum Wieke van de Vossen, zegt het symbool weinig over bijvoorbeeld de hoeveelheid zout of verzadigd vet van een product. 'Terwijl die vanuit gezondheidsoogpunt net zo belangrijk zijn als het aantal calorieën'. Daarnaast zou het symbool te veel op kennis en op de toekomst gericht zijn. "Terwijl we weten dat veel aankoopgedrag impulsief is of vanuit gewoonte". Het is volgens van de Vossen dan ook de vraag of mensen ná hun aankoop daadwerkelijk extra gaan bewegen.

Vinkje
Niet alleen Engeland worstelt met symbolen op verpakkingen. Het bekendste Nederlandse symbool, het Vinkje, is omstreden. Op 21 april organiseert Foodlog een openbaar debat met Vinkje's criticasters, diëtisten, voedingswetenschappers, consumenten en bedrijven die het keurmerk voeren. Vinkje wil horen of en hoe het beter kan.

Fotocredits: 'Man shopping in supermarket', U.S. Department of Agriculture
Dit artikel afdrukken