image

Voeding staat vierde in het rijtje van zeven posten waarop het afgelopen jaar is bezuinigd. De top 3 van bezuinigingsposten is uitgaan/uit eten, kleding/schoenen en vakantie. Dit blijkt uit een peiling naar voedingsuitgaven die het NIBUD en het Voedingscentrum hebben gehouden onder bijna 8000 bezoekers van hun websites. Beide organisaties wilden weten welke bezuinigingsstrategieën de consument hanteert en welke plaats voeding daarbij inneemt.

Het ziet er dus naar uit consumenten zich niet zomaar de kaas van het brood van het brood laat stelen door een minder gunstige economie. Wel is het zaak om de vinger aan de pols te houden! Hoe wordt op voeding bezuinigd?
Ruim 3 op de 5 respondenten heeft aangegeven het afgelopen jaar (2005) te hebben moeten bezuinigen. Bijna de helft daarvan heeft op voeding bezuinigd. De meeste consumenten bezuinigen op voeding door goedkopere producten te kopen bij hun eigen supermarkt.

Andere veelgebruikte manieren om op voeding te bezuinigen zijn op zoek gaan naar aanbiedingen bij andere winkels en minder uit eten gaan. Bij de manieren waarop consumenten bezuinigen is het opvallend dat een derde van de huishoudens met een inkomen lager dan € 1.000 netto aangeeft soms de warme maaltijd over te slaan. Ook 17% van de huishoudens met een inkomen tussen de € 1.000 en € 2.000 netto per maand zegt dit te doen. Het NIBUD vindt dit opvallend, aangezien deze gezinnen al weinig geld aan voeding uitgeven.

Gezond bezuinigen
Voedingsproducten die regelmatig worden gekocht en waarop wordt bezuinigd zijn de tussendoortjes, alcohol, frisdranken en vlees. Op groenten en fruit wordt het minst vaak bezuinigd. Ook op vis wordt opvallend weinig bezuinigd. Wel blijkt uit het onderzoek dat de lage inkomens vaker kiezen voor bezuinigen op fruit en vis.

In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat de veel gekozen bezuinigingsstrategieën voor voeding niet zonder meer hoeven te leiden tot een minder gezond voedingspatroon. Alleen het overslaan van warme maaltijden geeft risico’s voor een minder gezonde voeding. En besparen op vlees kan tot gevolg hebben dat er gekozen wordt voor de goedkopere vette varianten.

peiling voedingsuitgaven
De peiling is gehouden via internet. Tussen 17 januari en 6 februari is aan bezoekers van de sites van het NIBUD en het Voedingscentrum gevraagd of ze een enquête wilden invullen. In totaal hebben 7907 respondenten de enquête correct ingevuld. Aan de enquête hebben meer vrouwen (85%) dan mannen (15%) meegedaan.

bron: NIBUD
Dit artikel afdrukken