imageErgens in januari van dit jaar ontdekte ik Voeding en Gezondheid in de Media. Sindsdien ben ik een zeer regelmatige bezoeker. Niet vanwege de (spaarzame) analyses van het blog zelf, maar vanwege de intelligentie waarmee het dagelijks het nieuws over voeding en gezondheid zeeft en ordent. Lees Voeding en Gezondheid en je bent bij. Meestal spreken de geciteerde artikelen voor zich: óf in hun absurditeit óf in hun rake analyse. Dat vind ik knap: commentaarloos het nieuws tegen het licht houden en het gewicht ervan laten zien, louter door de context die je hebt gecreëerd.

Ik werd steeds nieuwsgieriger wie achter het blog zat. Tot mijn verrassing verschenen vroeg in het voorjaar de eerste commentaren door V&GidM op onze foodlog-postings. Na een tijdje, verscheen er een naam bij: Jacobus. Kort geleden hebben we maar eens gebeld om van elkaar te weten wie we zijn en wat we doen. En zo kwam een gesprek tot stand. Wie is Jacobus en wat drijft hem? Als ik moest gokken, dan zou ik zeggen dat er drie mogelijkheden zijn:
1. Jacobus is een arts die werkt in een bedrijf (en dus wat meer tijd heeft)
2. Hij is een biochemicus die graag over de grenzen van zijn wetenschap heen kijkt
3. Hij is een orthomoleculaire arts met liberale trekken

Nee dus, Jacobus de Boer (33) – zoals hij volledig heet – is een LTS C electrotechnicus die na zijn diensttijd als verbindingsman bij de marine, terecht kwam in de productielijn van Optimax, een Nederlandse producent van voedingssupplementen. Toen de directie ontdekte dat hij handig was met spreadsheets veranderde zijn werk en werd hij verantwoordelijk voor de distributie van de producten. Inmiddels is hij de inhoudelijke vraagbaak voor de detaillisten (apotheken, drogisten, natuurvoedingswinkels) en consumenten van Optimax. Een man die al die kennis nodig heeft die zijn blog zo stipt bijhoudt.

V&GidM bestaat sinds maart 2005. Het blog begon als een privé-initiatief om informatie bij te houden. Inmiddels heeft Jacobus ook tijdens werktijd wat ruimte gemaakt om het blog bij te houden. Niet als communicatie-kanaal van Optimax, maar wel omdat Optimax het belang ziet van de informatie die hij verzamelt en via zijn blog gemakkelijk toegankelijk maakt.

Mensen die Jacobus volgen, weten dat hij vegetarisch eet. Hij noemt zichzelf echter een ‘absolute carnivoor’. Hij eet geen vlees meer omdat hij weet hoe het geproduceerd wordt. Voor hem liever geen groeihormonen, antibiotica en gen-tech voeding als achtergrond voor een stukje vlees. Heel sporadisch, als hij zeker is van de herkomst, eet hij het echter graag. Net als een moot tonijn. What the heck, voor de PCB’s in dat geval!

Een uitspraak die me trof tijdens ons gesprek: ‘ik ben anders gaan eten uit respect voor mijn eigen lijf, dat is zo’n verschrikkelijk mooi chemisch fabriekje.’ Jacobus ging anders eten, stopte met roken, zette de koffie aan de kant en ging bewegen toen hij doorkreeg wat ons lijf kan als we er goed mee omgaan. De mooiste uitspraak was: ‘de ongelofelijke voldoening die je kunt halen uit het feit dat je je goed voelt en er goed uitziet’. Gewicht kwijtraken ging vanzelf; energie hebben was geen enkele probleem meer. Dé 2 problemen waar hele volksstammen mee kampen en waar de wetenschappelijk én pulppers mee vol worden geschreven simpelweg opgelost door te snappen hoe wij nu eenmaal in elkaar zitten.

Een man die als een kunstenaar aan zichzelf werkt, weet dat het werkt en daardoor nog geïnspireerder raakt. Maar met alle nuchterheid van een Fries.

Zijn manier van omgaan met voeding ligt op een niveau dat de meesten nooit zullen halen, maar het laat wel iets aardigs zien voor de gezondheidsbeleidsmakers in ons land: bewustzijn van wat goed is en logisch is laat je gezond doen én ontdekken dat dat erg lekker voelt. De zucht naar meer gaat dan vanzelf.
Toen kregen we het over het feit dat wij hier op foodlog.nl dat lekker ook nog eens lekker in de mond maken. Véél lekkerder zelfs dan alle junk- en pimpfood, zelfs voor een groot publiek. Dat is ook Jacobus’ ideaal.

Een paar uitspraken van Jacobus tot slot:
‘Slowfood vind ik elitair, daarom heb ik mijn lidmaatschap opgezegd.’
‘Mensen horen niet aan de voedingssupplementen, maar omdat we leven zoals we dat nu eenmaal doen lopen we tekorten op. Kijk eens naar wat mensen in de supermarkt in hun karretjes gooien.’
‘We eten niet voldoende gevarieerd, cq. kunnen dat ook helemaal niet meer omdat het teveel moeite kost om gevarieerd boodschappen te doen.’
‘Ik zou zo graag veel meer willen weten van smaak en hoe je smaken combineert.’

Ik laat ze graag zo even staan. Helemaal in Jacobus’ stijl: hou ze gewoon eens even tegen het licht.
Dit artikel afdrukken