Het bewustzijn dat het eten van vlees een erg inefficiënte manier is om met onze natuurlijke hulpbronnen om te gaan, wint terrein. Alternatieven als insecten, soja en gekweekte eiwitten (algen) zijn milieu- én diervriendelijker.

Steeds meer Duitse vleesverwerkers stappen in 'veggie'
De Duitse vleesindustrie lijkt zich het meest bewust van deze ontwikkelingen. Bij onze oosterburen komt de ene na de andere vleespverwerker met vegetarische producten. Rügenwalder Mühle, Duitslands grootste worstmaker, trad onlangs nadrukkelijk naar buiten met een aantal uiterst succesvolle vegetarische producten. PHW, een andere vleesproductenfabrikant, wil met vegetarische 'Chicken-Sticks' de wereld van de kantines gaan veroveren.
Deze week meldt Duitslands grootste slachtconcern, Tönnies, grootschalig in de vegetarische producten te stappen, meldt de FAZ. Tijdens de grote Anuga-beurs dit najaar zullen de eerste producten geïntroduceerd worden.

'Het draait gewoon om geld'
De FAZ weet dat de vleesverwerkers dit niet doen vanuit dierwelzijnsoverwegingen. Ook zijn ze niet ineens allemaal wereldverbeteraars geworden. Er is domweg geld aan te verdienen. De vraag naar vleesvervangers groeit sterk en de marges in het vegetarische segment zijn veel interessanter. De prijzen voor vleesvervangers en vegetarische producten zijn immers vergelijkbaar met die van vlees, maar de kosten liggen veel lager.

Wedden op twee paarden tegelijk
De groeiende vraag naar vleesvervangers komt niet alleen van vegetariërs (10% van de Duitsers). De grootste afzetmogelijkheden ligt bij de groep mensen die minder vlees wil eten. Iedere tweede Duitser wil dat, weet de FAZ. De Duitse vleesconsumptie neemt dan ook al jaren zoetjesaan af. De vleesverwerkers die in vegavlees gaan, laten zich de nieuw ontwikkelende markt niet ontnemen door nieuwe marktbetreders maar pakken die zelf. Ze bedienen zowel de vleesliefhebbers als de vleesverminderaars. Dat is de reden dat op dit moment de vega-vleesvervangers in hoog tempo de schappen veroveren.

Psychologisch
Blijft nog één vraag open. Waarom eten vegetariërs en veganisten niet gewoon tofu? Waarom moet een vleesvervanger er net zo uit zien - en proeven - als vlees? Dat is psychologisch. De meeste mensen zijn conservatieve eters. Ze willen eten wat ze van kindsaf gewend zijn. Daarom zal ook 'de melkeiwit- of insectenburger van de toekomst altijd op een varkensschnitzel blijven lijken', besluit de FAZ.

Fotocredits: 'Veggie BBQ', Mark Hillary
Dit artikel afdrukken