image

Buisman in je koffie is over. Daarom heeft het bedrijf een nieuwe toepassing bedacht: Buisman voor je vlees!

Koninklijke Buisman uit Zwartsluis timmert de laatste jaren hard aan de weg met op karamel en gebrande suiker gebaseerde concepten voor product- en procesverbeteringen. Samen met Jasca Food Technology uit Ootmarsum heeft Buisman nu een methode ontwikkeld waarmee (on)gegaarde vleesproducten een egale braadkleur kunnen krijgen. Jasca heeft een systeem voor het vernevelen ontworpen en Buisman heeft een speciale spraykaramel ontwikkeld met goede verwerkings- en hechtingseigenschappen. Met traditionele vernevelingsystemen en het gebruik van standaardproducten is het niet eenvoudig om een constante verneveling te realiseren, zegt Elsbeth Van Helden, verantwoordelijk voor industrial sales bij Koninklijke Buisman. De karamel verspreidt zich niet evenredig op het productoppervlak en de sparyinstallatie verstopt snel.

De productontwikkelaars bij Buisman zijn er echter in geslaagd om met behulp van een tweede filtratiestap specifieke spraykaramels te maken die efficiënt en egaal over producten verneveld kunnen worden en goed hechten. De viscositeit van de spraykaramel heeft een dusdanige 'bandbreedte' dat deze met een druk van 2,5 tot 4 bar via de nozzle op producten verneveld kan worden.

Universeel toepasbaar
Door te variëren met de instelling van de flowmeter kan voor elke applicatie de gewenste hoeveelheid nevel uit de nozzle komen. Op blank vlees, zoals gevogelte, kan een lichte laag met spraykaramel worden aangebracht. Spareribs kunnen worden voorzien van een mooie donkere laag. Het unieke van de innovatie is dat deze de mogelijkheid biedt om te spelen met verschillende smaak- en kleurstoffen, verduidelijkt Van Helden

Jasca heeft een handunit van het vernevelingsysteem met een 10 liter-ketel ontworpen, waarmee ook kleine fabrikanten van (on)gegaarde vleesproducten minstens 10 uur lang spraykaramel met dezelfde consistentie kunnen vernevelen. Jasca biedt ook voor grote fabrikanten vernevelingsystemen, die efficiënt te integreren zijn in een continu productieproces.


bron: Meat&Co
Dit artikel afdrukken