imageHet is belangrijker om minder vlees te eten dan om een keer de auto te laten staan om te gaan fietsen, aldus Gijs Kuneman en Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Vleesconsumptie is de grootste en snelst groeiende bron van klimaatverandering. Alleen een totaalpakket aan maatregelen, internationaal en nationaal, kan dat veranderen. De noodzaak van minder vlees eten mag daarbij niet worden genegeerd. Uit het rapport Livestock's long shadow van de FAO blijkt dat de veehouderij 18% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Dat is meer dan het aandeel van verkeer en vervoer. Daarbij leidt de vleesproductie tot watertekort en watervervuiling, erosie, verwoestijning en verlies van soortenrijkdom.

De FAO verwacht bovendien dat de consumptie van vlees verdubbelt tussen nu en 2050. Dus om de milieueffecten niet te laten toenemen, is een halvering van de uitstoot per kilo vlees of liter melk nodig. Dat is een enorme opgave en niet genoeg om de uitstoot van broeikasgassen ingrijpend te verlagen zoals wereldwijd afgesproken.

Oplossingen
Het FAO-rapport biedt een groot aantal oplossingen. Emissies per dier kunnen flink naar beneden door de dieren slimmer te voeren, zodat ze voer efficiënter in vlees en melk omzetten. Andere belangrijke maatregelen zijn technische aanpassingen van stallen, betere opslag en gebruik van dierlijke mest en het beschermen van rivieren en meren tegen vervuiling. Verder kan overbegrazing worden voorkomen door – in het Westen – grenzen te stellen aan de veedichtheid en door het neerzetten van hekken rond natuurgebieden of – in ontwikkelingslanden – juist door het weghalen van hekken zodat herders met hun kuddes kunnen rond trekken met de seizoenen.

Veehouderij moet intensiever
Een opvallende aanbeveling van de FAO is verder de productie van voer en de veehouderij intensiever te maken. De redenering daarachter: de dierlijke productie is momenteel veruit de grootste landgebruiker. In totaal gebruikt de veehouderij 30% van het landoppervlak en 70% van alle landbouwgrond in de wereld. Het is duidelijk dat de voorspelde verdubbeling van de productie onmogelijk is zonder een flinke stijging in productie per hectare of een verdere uitbreiding van het areaal. Als je meer voedsel of veevoer per hectare kunt produceren, hoef je geen bossen te kappen voor landbouwgrond.

Opheffen marktverstoringen
Aanvullend stelt de FAO ook dat overheden marktverstoringen moeten opheffen. Dat betekent: milieuschadelijke subsidies stoppen en milieukosten opnemen in de prijs van vlees. Dan wordt vlees eten duurder en zal de vraag minder snel groeien.

bron: Stichting Natuur en Milieu
Dit artikel afdrukken