Wie wil eten met een geringe milieudruk, eet plantaardig. Het RIVM onderzocht de effecten van een plantaardige menu voor kinderen en constateerde dat minder vlees en zuivel beter is dan geheel weglaten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht via vragenlijsten en eetdagboeken de voedingspatronen van 1.279 kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Het instituut wilde weten of kinderen voldoende voedingstoffen binnenkrijgen als ze vlees en zuivel geheel of gedeeltelijk uit hun menu weglaten.
Plantaardig is duurzamer
Omdat plantaardige voeding een lagere milieu-impact heeft, is een verschuiving in ons consumptiepatroon van dierlijke naar meer plantaardige voeding aan te raden. Het vervangen van zuivel en vlees door fruit, groente en granen heeft ook gezondheidsvoordelen. Volgens gangbare medische kennis verlaagt een plantaardig menu het risico op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dat is het gevolg van een lagere inname van verzadigd vet en een hogere van vezelrijk voedsel.
Niettemin zijn vlees en zuivel echter belangrijke leveranciers van essentiële vitamines en mineralen als calcium, ijzer, zink, riboflavine (vitamine B2) en vitamine B12. Het weglaten van dierlijke producten zou bij kinderen in de groei mogelijk problemen kunnen opleveren.
Tekorten aan B1, B12 en zink
Bij een vermindering met 30% van de zuivel- en vleesconsumptie neemt de milieubelasting met 20% af, zegt het RIVM. De kinderen die op dat niveau van consumptie werden getest, kregen 9% minder verzadigd vet binnen en 8% meer vezels. De hoeveelheden macro- en micronutriënten voldeden aan de Nederlandse richtlijnen.
Volledig weglaten van dierlijke producten uit de voeding zorgde voor een afname van de milieubelasting met 60%. De geconsumeerde hoeveelheid verzadigd vet name in die groep met 26% af. Hun vezelinname groeide met 29%. De kinderen bleken niet enthousiast over vleesvervangers. Alternatieven voor worst en kaas als broodbeleg zoals pindakaas en hazelnootpasta vormden daarentegen geen enkel probleem. Bij dit plantaardige voedingspatroon ontstond wel een tekort aan vitamine B1, B12 en zink.
Volgens de auteurs is de beschikbaarheid van voldoende nutriënten in de dagelijkse voeding essentieel voor een gezonde groei van kinderen. Aangezien 96% van de kinderen vlees en zuivel blijkt te eten, noemen de onderzoekers minderen, maar niet volledig vervangen van de vlees- en zuivelconsumptie het meest realistische scenario voor een gezonde duurzame voeding.
Het onderzoek verscheen in Public Health Nutrition.
Fotocredits: 'First crop of snap peas', Ruth Hartnup.
Dit artikel afdrukken
Plantaardig is duurzamer
Omdat plantaardige voeding een lagere milieu-impact heeft, is een verschuiving in ons consumptiepatroon van dierlijke naar meer plantaardige voeding aan te raden. Het vervangen van zuivel en vlees door fruit, groente en granen heeft ook gezondheidsvoordelen. Volgens gangbare medische kennis verlaagt een plantaardig menu het risico op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dat is het gevolg van een lagere inname van verzadigd vet en een hogere van vezelrijk voedsel.
Niettemin zijn vlees en zuivel echter belangrijke leveranciers van essentiële vitamines en mineralen als calcium, ijzer, zink, riboflavine (vitamine B2) en vitamine B12. Het weglaten van dierlijke producten zou bij kinderen in de groei mogelijk problemen kunnen opleveren.
Tekorten aan B1, B12 en zink
Bij een vermindering met 30% van de zuivel- en vleesconsumptie neemt de milieubelasting met 20% af, zegt het RIVM. De kinderen die op dat niveau van consumptie werden getest, kregen 9% minder verzadigd vet binnen en 8% meer vezels. De hoeveelheden macro- en micronutriënten voldeden aan de Nederlandse richtlijnen.
Volledig weglaten van dierlijke producten uit de voeding zorgde voor een afname van de milieubelasting met 60%. De geconsumeerde hoeveelheid verzadigd vet name in die groep met 26% af. Hun vezelinname groeide met 29%. De kinderen bleken niet enthousiast over vleesvervangers. Alternatieven voor worst en kaas als broodbeleg zoals pindakaas en hazelnootpasta vormden daarentegen geen enkel probleem. Bij dit plantaardige voedingspatroon ontstond wel een tekort aan vitamine B1, B12 en zink.
Volgens de auteurs is de beschikbaarheid van voldoende nutriënten in de dagelijkse voeding essentieel voor een gezonde groei van kinderen. Aangezien 96% van de kinderen vlees en zuivel blijkt te eten, noemen de onderzoekers minderen, maar niet volledig vervangen van de vlees- en zuivelconsumptie het meest realistische scenario voor een gezonde duurzame voeding.
Het onderzoek verscheen in Public Health Nutrition.
Fotocredits: 'First crop of snap peas', Ruth Hartnup.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zo zie ik het artikel niet MArtijn. Wat ik erin zie is dat helemaal geen dierlijke eiwitten een tekort aan bepaalde vitamines geeft en dat dat slecht is. Veel mensen krijgen vreemde kwaaltjes door tekorten, broze nagels en uitvallend haar bijv is een teken van B12 tekort, maar dan hebben ze vaak niet door waar het door komt, gaan naar de huisarts, die weet het ook niet en geeft maar iets(in de meeste gevallen) en zo blijven ze jarenlang aanrommelen. Mijn moeder kreeg B12 en D tekort door haar metformine pillen.
Als je dit niet in de gaten hebt krijg je op de langere termijn problemen en vooral voor opgroeiende kinderen zijn tekorten een probleem. Daarom is nog wel iets van dierlijke eiwitten eten beter, tenzij je je levenlang aan de B12 supplementen wil en 's winters extra D.
Dus, ff voor de duidleijkheid: Dit gaat helemaal niet over wat maximaal gezond is voor kinderen, maar om wat duurzaam is uit milieuoogpunt? Eigenlijks chemert hier namelijk doorheen, dat MEER melk, ei, en vlees eigenlijk nog beter zou zijn, maar dat 'ietsje minder' een soort optimaal compromis vormt in de ogen van de betrokken onderzoekers.
Precies, daarom stop ik niet volledig met dierlijke eiwitten, want ik heb geen zin om B12 supplementen te gaan slikken, die zijn mij en te duur en ik ben erg moeilijk met 'pillen' slikken. Daarbij vind ik een klein stukje vlees best nog lekker. Veel mensen vergeten het helaas dat je wel moet opletten bij volledig weglaten van dierlijke eiwitten dat je op bepaalde vitamines en mineralen moet letten dat je die wel voldoende binnenkrijgt.
Helaas krijgt ons vee ook te weinig binnen omdat ze voornamelijk binnenstaan en niet meer voldoende in de wei grazen, want zij krijgen B12 binnen via de grond, aarde. Er is mij hier op foodlog verteld dat daarom ons vee zelfs B12 supplementen krijgen.
Dus bij een plantaardige voeding moet je letter op een goede samenstelling. Waarvoor dank :)