imageDe discussie over de gezondheidsaspecten van vis is volop gaande. Regelmatig verschijnen onderzoeksresultaten waarin de voordelen van Omega-3 in vis worden bevestigd. Andere onderzoekers wijzen op nadelen van het eten van vis. Het Noors Wetenschappelijk Comité voor Voedselveiligheid (SCF) nam recent een groot aantal onderzoeken onder de loep en bracht de voor- en nadelen in kaart van het eten van Noorse vis. De belangrijkste conclusie van het SCF was dat de voordelen voor de gezondheid ruimschoots opwegen tegen mogelijke nadelen. Het SCF beveelt aan vier keer per week vis te eten en daarbij vette en magere vis af te wisselen. Het onderzoek was gebaseerd op 300 wetenschappelijke analyses en studies. Het SCF acht het niet waarschijnlijk dat het eten van vis leidt tot negatieve gezondheidseffecten door opname van verontreinigingen. De voordelen zijn vele malen groter aldus het Comité. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Het SCF merkt op dat, gebaseerd op de huidige kennis, zwangere vrouwen hun visconsumptie het beste kunnen beperken tot maximaal 2 keer per week vette vis. De conclusies van het rapport komen overeen met vergelijkbare studies in de UK en in Denemarken.
Het SCF beveelt ook de Noren aan nog meer vis te eten. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking ligt in Noorwegen op dit moment op 24 kg. Wanneer Noren wekelijks één keer vaker vis zouden eten zou het aantal hartaanvallen jaarlijks met 4% verminderen, aldus het Noorse Wetenschappelijke Comité voor Voedselveiligheid (SCF).


bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken