De aangekondigde (gedeeltelijke) verkoop van Vion Ingredients en het verzelfstandigen van Vion Food is de meest recente stap die het bedrijf moet nemen om de schuldenlast op orde te krijgen. De maatregelen die afgelopen jaar zijn genomen, waren niet afdoende. Een overzicht:

Mei
• 22 mei 2012: Voor het eerst wordt duidelijk dat Vion in zwaar weer verkeert. Op een omzet van 9,5 miljard euro in 2011 wordt slechts 14 miljoen euro winst gemaakt. Topman Uwe Tillmann zegt dat er ‘absoluut geen reden is om de koers van Vion strategisch te wijzigen’. Vion zegt dit jaar betere cijfers te verwachten.

Juni
• 15 juni 2012: Vion gaat versneld reorganiseren. De te nemen maatregelen zullen per land en per markt verschillen. Onderdeel van het plan van aanpak is dat afscheid wordt genomen van producten binnen het totale assortiment die onvoldoende aansluiten op de strategie.
• 15 juni 2012: Vion kondigt de sluiting aan van haar locatie in Druten. Hier worden zo’n twintigduizend varkens per week geslacht, vooral via het Good Star Farming-concept. De locaties van Vion in Boxtel en Groenlo nemen de productie over. De banen van 180 mensen staan op de tocht.

Juli
• 2 juli 2012: Vion doet de fokvee-activiteiten, waaronder de export van fokvaarzen van de hand. Hans van de Pol, die deze tak leidt neemt de activiteit over, inclusief negen man personeel.

Augustus
• 29 augustus 2012: Vion heeft 72 van de 180 medewerkers van de locatie Druten herplaatst naar een van de andere vestigingen. De herplaatste medewerkers werken nu in Boxtel, Scherpenzeel of Helmond.

September
• 3 september 2012: De Raad van Commissarissen van Vion zet bestuursvoorzitter Uwe Tillmann op een zijspoor. De maatregelen voor een beter resultaat onder zijn leiding vorderden niet snel genoeg. Tillmann wordt vervangen door Dirk Kloosterboer, tot dan toe de hoogste baas bij Vions divisie Ingredients en vicevoorzitter van de raad van bestuur.

Oktober

• 9 oktober 2012: Vion gaat de verliesgevende Schotse vestiging Hall’s of Broxburn gefaseerd sluiten. Zeventienhonderd mensen verliezen hun baan. Vion verwierp een reddingsplan van de Schotse overheid. Die wilde de fabriek kopen voor 2,5 miljoen euro en vervolgens aan Vion verhuren.
• 22 oktober 2012: Vion is niet aanwezig op de wereldwijde voedingsmiddelenbeurs SIAL in Parijs. Het is voor het eerst dat de onderneming verstek laat gaan. Volgens woordvoerder Marc van der Lee vloeit de beslissing om niet deel te nemen aan de SIAL 2012 voort uit de marketingstrategie van Vion. Het bedrijf kiest alleen nog voor de tweejaarlijkse mondiale beurs Anuga in Keulen.
• 29 oktober 2012: Vion kondigt de verkoop aan van zijn Amerikaanse bedrijf Banner Pharmacaps aan het Canadese Patheon Inc. Banner is een gespecialiseerde producent en ontwikkelaar van zachte gelatinecapsules voor de farmaceutische industrie. De verkoopprijs is 255 miljoen dollar.

November
• 19 november 2012: Vion stoot alle activiteiten in Groot-Brittannië af en zegt zich alleen nog te richten op vlees in Nederland en Duitsland en op Ingredients wereldwijd. Dit betekent de verkoop van alle Britse vleesfabrieken en slachterijen die het bedrijf in 2008 van Grampian overnam. Bij Vion UK zijn dertienduizend mensen op 38 locaties werkzaam.
• 23 november 2012: Na ontslagen bij slachterijen worden nu mensen in staffuncties bij Vion ontslagen. Het ontslag geldt voor veertig medewerkers in ‘algemene functies’, zoals administratie, personeelszaken en financiële afdelingen. 65 werknemers worden herplaatst of verlaten de organisatie via natuurlijk verloop.

December
• 13 december 2012: Vion is akkoord met een managementbuy-out van de varkensvleesactiviteiten van Vion UK. Het management neemt de activiteiten, gesteund door een investeringsmaatschappij, over.

Januari
• 6 januari 2013: Vion centraliseert de biologische productie in Groenlo en Enschede. Verder kondigt het bedrijf aan de financiële en administratieve processen te centraliseren op één afdeling in Boxtel. De logisitieke activiteiten van Distrifresh in Vaassen worden naar Boxtel gehaald.
• 11 januari 2013: Vion verkoopt Oerlemans Foods, producent van vriesverse groenten, fruit en aardappelproducten, aan conservenfabrikant Baltussen.
• 23 januari 2013: Vion kondigt opnieuw ontslagen aan. Op het hoofdkantoor in Eindhoven en bij de ict-afdeling verdwijnen 25 banen. Naar verwachting vijftien mensen worden gedwongen ontslagen, de anderen zullen via natuurlijk verloop het vleesconcern verlaten. Nog eens 25 medewerkers worden verplaatst naar andere Vion-vestigingen.

Februari
• 8 februari 2013: Vion gaat in Duitsland de scheiding tussen Noord en Zuid opheffen. In plaats daarvan kiest het concern voor onderscheid in varken en rund. Hoewel Vion Duitsland in 2012 beter draaide dan in 2011, sluit topman Norbert Barfuss niet uit dat ook in Duitsland productielocaties worden gesloten.

Maart
• 5 maart 2013: Vion verkoopt zijn Britse roodvlees- en pluimvee-activiteiten aan de Britse pluimveeverwerker 2 Sisters Food Group. De overeenkomst met 2 Sisters bevat elf productielocaties verspreid over Schotland, Engeland en Wales. In totaal werken er zesduizend mensen op deze locaties.

April
• 12 april 2013: Vion heeft in Wales geen koper kunnen vinden voor vleesverwerker Welsh Country Foods. Het bedrijf sluit de deuren; 350 mensen verliezen hun baan.
• 24 april 2013: Vion maakt bekend de divisies Food en Ingredients te splitsen. Ingredients wordt deels of geheel verkocht. Met de opbrengst moet de Food-divisie worden versterkt.

Deze analyse verscheen afgelopen weekend in de printeditie van Nieuwe Oogst, het ledenblad van LTO Nederland

Fotocredits: butchering boneless pork loin, VION, I believe I can Fry
Dit artikel afdrukken