De vele fraaie food-foto's op internet, Instagram, Pinterest en andere sociale media doen je het water in de mond lopen. Helaas hebben je eigen foto's zelden eenzelfde effect. Daar is wat aan te doen.
Je kookt een heerlijke maaltijd en die leg je natuurlijk graag even vast om te delen op social media. Maar het resultaat valt vies tegen. Het sprankelende gerecht op tafel komt niet tot uitdrukking op de foto.
Food stylists
Gelukkig bestaan er mensen die van deze uitdaging hun beroep hebben gemaakt en niet te beroerd zijn hun ervaringen en tips te delen. 'Food stylist' Anna Lee is één van hen. Ze geeft in een filmpje vijf tips voor het maken van de perfecte food-foto.
1. Bouw het gerecht op en voeg de ingrediënten apart toe. Een salade meng je dus niet in de schaal, maar maak je op het bord op.
2. Denk vanuit de camera en leg het mooiste stukje van je gerecht net naast het midden
3. Vernevel wat water over je sla of kwast wat olie over het vlees om het mooi te laten glanzen
4. Voeg bewust wat onvolkomenheden toe voor een natuurlijk effect, zoals wat kruimels naast de koekjes of waterdruppels op de groenten
5. Versier je gerecht met verschillende texturen en kleuren om het af te maken. Denk aan een streepje room, een druppeltje olie en wat geraspte kaas op de soep, of wat verse groene kruiden op het vlees.
Anna Lee's tips (in het Engels) vind je hier.
Fotocredits: still uit video.
Dit artikel afdrukken
Food stylists
Gelukkig bestaan er mensen die van deze uitdaging hun beroep hebben gemaakt en niet te beroerd zijn hun ervaringen en tips te delen. 'Food stylist' Anna Lee is één van hen. Ze geeft in een filmpje vijf tips voor het maken van de perfecte food-foto.
1. Bouw het gerecht op en voeg de ingrediënten apart toe. Een salade meng je dus niet in de schaal, maar maak je op het bord op.
2. Denk vanuit de camera en leg het mooiste stukje van je gerecht net naast het midden
3. Vernevel wat water over je sla of kwast wat olie over het vlees om het mooi te laten glanzen
4. Voeg bewust wat onvolkomenheden toe voor een natuurlijk effect, zoals wat kruimels naast de koekjes of waterdruppels op de groenten
5. Versier je gerecht met verschillende texturen en kleuren om het af te maken. Denk aan een streepje room, een druppeltje olie en wat geraspte kaas op de soep, of wat verse groene kruiden op het vlees.
Anna Lee's tips (in het Engels) vind je hier.
Fotocredits: still uit video.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zo! Die kan ik in mijn zak steken! Dank je, Kloot en Pollemans, mijn dag kan niet meer stuk. :-)
Ik denk wel dat ik weet waarom jullie mijn foto's goed vinden. Ik doe niet aan tierelantijntjes en truttigheden. Zo denk ik vaak als ik die overgestyleerde foodfoto's zie :
1. Waarom staat dat bord op de vloer?
2. Had je niet even een doekje over die "vloer" kunnen halen?
(maar ja, dat is een uit de hand gelopen tip 4)
3. Waarom ligt er een dweil of theedoek half onder dat bord?
4. Waarom ligt er een takje rozemarijn of rauwe champignon op tafel?
5. Waarom is het wit zo uitgebeten?
Maar ach, uiteindelijk vind ik die foto's ook gewoon mooi en uitnodigend. Het zou echt retesaai worden als iedereen zich alleen maar focust op het eten zelf. Veel eten is gewoon niet fotogeniek, dan kun je met wat leuk servies er toch nog iets uitnodigends van maken.
En dat ik niet loop te friemelen met een pincet en kwastje komt vooral omdat ik niet van koud eten houd en dus gewoon snel wil eten. Maar ook omdat ik denk "hoe meer tijd ik eraan besteed hoe meer ik me kritiek aan moet trekken als het niet perfect op de foto staat". Nu doe ik maar wat en in tegenstelling tot Pollemans werk ik bijna alle foto's wel bij in fotoshop. Gewoon omdat ik een te slechte fotograaf ben om de belichting vooraf goed in te regelen. Of omdat ik te gehaast was die ene druppel weg te vegen. Of omdat ik geen geld over heb voor borden met een rand van 30 cm. Ik ben dus gewoon laf: complimenten neem ik gretig aan, maar bij kritiek verschuil ik me achter de woorden "ik ben maar een amateur met een amateur cameraatje".
En mijn foodfototip : nooit flitsen.
Maar al die gekunstelde foto's die afwijken van wat wij op ons bord scheppen zijn natuurlijk wel lekker om te zien, je wordt geprikkeld om dat gerecht te gaan maken, maar blijft nep, want wat je uiteindelijk op je bord schept is wat je eet. Zo hoort een foto er eigenlijk uit te zien vind ik, hoe het gerecht werkelijk op je bord beland, dan weet je echt wat je eet.
En dan te bedenken, Pollemans, dat Robin Kok van beroep geen fotograaf is en geen kok.
Goed he!
Merci Cécile
Geen pretentie hebbende professionele fotograaf-kwaliteiten te bezitten, maar als gedreven hobbykok slechts prentjes te maken, waar in ieder geval de ingrediënten op herkenbaar zijn.
Dat is bij de grote chefs een groot raadsel, maar waarschijnlijk onderdeel aan de verrassing.
Maar hun foto’s intrigeren me daarom minder. Te steriel.
Curnonsky stelde: “Les choses doivent avoir le goût de ce qu'elles sont”, en ik zie dat graag op een foto terug. Het is ook de leidraad voor hoe ik kook.
Je reactie verklaart nu alles. Ik vroeg me al af wat er aan de hand was. Het is dus een kwast. Misschien was een foto beter geweest in relatie tot de titel dan een ‘still’….
En wat Wouter suggereert: Robin’s foto’s zijn van zeer artistiek niveau en verhogen de nieuwsgierigheid naar haar recepten. Niet alleen een goede kok, maar ook fotografe.
@Hans, de foto boven het bericht is een still uit het filmpje, die het met-olie-bestrijken-voor-een-verlokkende-glans illustreert.
Dank voor je eigen tips!