Ieder mens wordt geboren met zogenaamd bruin vet dat als een beschermend laagje rond de organen ligt. Dit bruine vet helpt babies en kinderen warm te blijven. Als we ouder worden, neemt de hoeveelheid bruin vet in ons lichaam af. De calorieën die we niet direct nodig hebben om ons lichaam in stand te houden, slaan we dan op in wit vet - we worden dik.

Onderzoekers Professor Michael Symonds en Dr. Helen Budge van de Universiteit van Nottingham hebben met behulp van warmte-zoekende technologie uitgezocht hoe het zit met de aanwezigheid van bruin vet in kinderen en volwassenen. Zij vonden dat babies veel warmte uitstralen op hun rug - daar zit het beschermende laagje om de organen. Bij gezonde kinderen blijkt extra warmte gegenereerd te worden in de nek: "Er zit ongeveer 50 gram bruin vet in de nek en dat gaat 'aan' of 'uit' al naar gelang het aan verschillende temperaturen wordt blootgesteld, of als je beweegt of eet," zegt Prof. Symond. Als je bijvoorbeeld de hand van een gezond kind in koud water steekt, gaat het bruine vet in zijn nek 'aan'. Naarmate we ouder worden gebeurt dat veel minder en vermindert ook de hoeveelheid bruin vet in ons lichaam.

De volgende stap zou kunnen zijn te onderzoeken of we meer van ons bruine vet kunnen behouden en inzetten om onze energie-balans te verbeteren zodat we minder snel dik worden. Prof. Symonds voorziet dat zijn onderzoeksopzet zinvolle informatie zou kunnen opleveren over wat we eten en welk soort eten onze warmteproductie opvoert of afremt.

Volgens Prof. Stephen Bloom, endocrinoolog aan het Imperial College London, is het een interessante theorie, die op termijn (minstens tien jaar) mogelijk bij kan dragen aan oplossingen voor diabetes, hartziekten en obesitas. Hij wijst echter op twee complicerende factoren: de hogere bruinvetverbranding levert warmte op en die warmte moeten we ook weer kwijt: "We zouden voortaan altijd energie blijven verbranden, ook als het niet nodig is. Daardoor zouden we flink gaan zweten en eeuwig de ramen open willen zetten. We zouden het warm hebben en mager zijn."
Ook is hij voorzichtig ten aanzien van het inzetten van zogenaamde 'agents' om lichaamsweefsel te activeren: "Agents kunnen giftige uitwerkingen hebben. Het is geweldig als het werkt en veilig is, maar iedereen is erg beducht voor de neveneffecten van therapieën om obesitas aan te pakken." Onderzoek bij knaagdieren en kleine zoogdieren heeft aangetoond dat zij ook bruin vet gebruiken voor hun warmtehuishouding, maar of het bij mensen (volwassenen) op dezelfde manier gaat werken is nog maar de vraag. Volwassen mensen hebben van nature niet zoveel bruin vet.

Bron: BBC News health


Dit artikel afdrukken