Actueel

marlous maring
reageer
 • Nu weten het het dus zeker. Transvetten - door EVMI gek genoeg maar benoemd als verzadigde vetten - zijn niet zo best. Maar nou die melk nog. De gangbare wetenschappelijke opvatting is dat we daar meer eens flink minder van moesten gaan drinken. Ook economen zijn het daar inmiddels over eens, nu de melk in de sloten en op het land wordt geloosd.

  Transvetzuren zijn niet alleen slecht voor de mens, maar hebben ook een nadelige invloed op de vruchtbaarheid van de koeien.

  Dat blijkt uit een publicatie van de leerstoelgroepen Fokkerij en Genetica en Bedrijfseconomie van Wageningen University in het laatste nummer van het Journal of Dairy Science.

  Onderzoeker Robert Demeter analyseerde gegevens over negen groepen vetzuren van 1745 Friesian-Holstein koeien, schrijft de WUR. Hij ging na of de samenstelling van de vetzuren in de melk invloed heeft op de vruchtbaarheid van de koeien. Koeien met lagere hoeveelheden transvetzuren in de melk hadden een significant betere vruchtbaarheid, terwijl de andere vetzuren geen effect hadden op de vruchtbaarheid van de dieren.Milk Genomics
  Het onderzoek maakt deel uit van het Milk Genomics Initiative, waarin Fokkerij en Genetica samenwerkt met de Nederlandse Zuivel Organisatie en fokkerijorganisatie Holland Genetics om de kwaliteit van de melk te verbeteren.

  Doel is om via selectief fokken meer gezonde vetzuren in de melk te krijgen.


  bron: EVMI

reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.

Stoort een reactie je of staat de toon je niet aan?

sluit
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
De schrijver ontvangt jouw bericht per mail. De Foodlog-redactie krijgt een cc.

Stoort een reactie je of staat de toon je niet aan?

sluit
Je bericht is succesvol verstuurd.