Achter het theemerk Dilmah staat de familie Fernando uit Sri Lanka, het voormalige Ceylon. Al ruim 25 jaar brengen zij hun 100% Sri Lankaanse thee op de markt en houden ze de waarden van hun familiebedrijf hoog: 'business is a matter of human service'.
Dit weekend was de familie met drie generaties aanwezig in het Amsterdamse Amstel Hotel om hun 'Seasonal First Serve' te presenteren.

Seasonal First Flush
Hoewel alle thee van dezelfde plant komt, de Camellia Sinensis, zijn er honderden varianten thee. Dat hangt samen met de ligging van de theeplantage, de hoogte, het (micro)klimaat ter plekke en het weer in de groeiperiode. Een tweede range van variaties komt door de manier van plukken, welke blaadjes geplukt worden, en hoe daar vervolgens mee omgegaan wordt. De blaadjes kunnen onder meer worden gedroogd, gerold, gefermenteerd en geoxideerd. En uiteraard kunnen theeën uit verschillende batches samengesteld worden. Dat laatste doen vrijwel alle theepakkers. Dilmah is bijzonder: alle Dilmah thee is 'single origin' - alle thee komt sowieso uit Sri Lanka. Bijzonderder nog zijn de 'single region' of zelfs 'single estate' theeën. Het toppunt van verfijning zijn echter de theeën die op één estate ook nog eens op hetzelfde moment zijn geplukt. Dat is de Seasonal First Flush - een exclusieve thee van de hoogste kwaliteit.

Het moment om de seasonal first flush te plukken wordt nauwkeurig bepaald door tea-tasters, die dagelijks honderden zo niet duizenden samples proeven om te bepalen wanneer ze precies welke thee moeten plukken. Dit jaar was het extra moeilijk, omdat het weer niet meewerkte om de theeplanten in de juiste 'stemming' te brengen. Totdat er ineens, in twee valleien, iets heel moois tot stand kwam. Er kwam niet één single estate seasonal flush, maar wel twee. Afgelopen zondag werd die officiële 'Seasonal First Serve' in een uniek duo gepresenteerd, in het Amstel Hotel.

'Cuppen'
Op 12 maart 2014 werd 12 kilo Craighead Estate Fine Silver Tips geplukt: de pure bladknoppen van de Camellia Sinensis. De blaadjes werden onder continu toezicht een paar uur aan de lucht gedroogd en daarna verpakt. Op 12 april 2014 mochten de genodigden, onder de bezielende leiding van Dilhan Fernando, zijn vader en zijn zoon, deze bijzondere thee 'cuppen'. Twee volle theelepels in een porceleinen kop, 200 ml één keer gekookt Spa Reine water van zo'n 80 graden opgieten, roeren, gauw het dekseltje erop, de 2-minuten-timer omdraaien, na een minuutje weer roeren, deksel er weer op. Zijn de twee minuten om, nogmaals roeren en vervolgens het speciale 'cup-potje' leegschenken in de ruime proefkom, de blaadjes op het dekseltje schudden en... kijken. De kleur van de thee - "een delicate jade kleurige thee", maar ook van de blaadjes: grijs en groen met blauwe en turkooizen tinten. Dan ruiken, de thee en natuurlijk ook weer de blaadjes - een heel verfijnd aroma. Volgens Dilmah: "een unieke frisse geur, met tonen van citrus en zoet fruit". En dan mag je ook proeven - ja inderdaad, zoals je wijn proeft: lekker slurpen en de thee door je mond laten spoelen. Alle smaakpapillen aan de thee blootstellen. Dan krijg je "de lente in de mond met tonen van honing, druiven, groene appel en olijf".

Royal Afternoon Tea
Het Amstel Hotel won vorig jaar de eerste Nederlandse editie van de Real High Tea Challenge die Dilmah sinds 2007 in diverse landen organiseert om internationale chefs uit te dagen met thee als drank en als ingrediënt aan de slag te gaan. Na het cuppen mochten de aanwezigen genieten van de culinaire hoogstandjes die de Royal Afternoon Tea tot een ware belevenis maken. Ronald Opten, Maître Sommelier van La Rive maakte de 'pairings' van vier verschillende Dilmah theeën met zowel hartige als zoete heerlijkheden. Daarbij wordt ook de tweede Seasonal First Flush geschonken: de Opata Estate Flowery Broken Orange Pekoe I. Daarvan werd op 12 maart 50 kilo geoogst, die 'gerold' en daarna natuurlijk geoxideerd werd. Dat leverde een amberkleurige thee op met "smaaknoten van gestoofd fruit, mout en kruiden".

Tip: wijnglas
'Mijn' verse Craighead Estate Fine Silver tips - doosje 10 van de 200 - zal ik de eer aandoen die 'm toekomt. Voor de Opata Estate Flowery Broken Orange Pekoe kun je gelukkig in het Amstel terecht. En hoewel de gastvrijheid van de familie Fernando een extra dimensie toevoegde, is ook zonder hun aanwezigheid de Royal Afternoon Tea van het Amstel een nog net betaalbare aanrader (€ 40), al zal het voor een bijstandsmoeder een rib uit haar lijf zijn.

Voor de stervelingen die deze theeën ooit in handen krijgen heb ik een tip. Ik dronk ze thuis uit een wijnglas, net zoals de Fernando's dat thuis doen. Zo krijg je de delicate aroma's veel beter in je neus. Het slurpt bovendien ook veel lekkerder. Net als wijn, want de slurptechniek is precies dezelfde - je moet een beetje lucht meezuigen terwijl je drinkt. Je kunt het ook doen terwijl je de thee in je mond hebt. Door als het ware omgekeerd te fluiten (niet door lucht naar buiten te blazen, maar door die naar binnen te zuigen), krijgt je meer smaak in je mond. Oefen voorzichtig boven de gootsteenbak. Na een paar keer oefenen en niet lachen, kan iedereen proeven als een professional.

Seasonal Flush Amstel Hotel First taste event from Dilmah Netherlands on Vimeo.



Fotocredits: Foodlog Media - links op de foto een van de theecocktails die vooraf geserveerd werden
Dit artikel afdrukken