imageIn december 2005 is het co-innovatieprogramma Biologische afzet-ketens van start gegaan. Doel van het programma is via innovaties de vraaggestuurdheid van de biologische ketens te stimuleren en daarmee de consumentenvraag naar biologische producten. Het programma wordt uitgevoerd door Wageningen UR in samenwerking met Stichting AKK. De speerpunten van het programma zijn:

*meerwaarden van biologische producten;
*verbetering van de efficiëntie;
*borging van de kwaliteit;
*ontwikkeling van nieuwe afzetmarkten.

Op dit moment zijn negen projecten in uitvoering. Het gaat om de volgende projecten:

*Wijnkaas, een product met potentie;
*Ketenontwikkeling biologische cranberry’s in Nederland;
*Groentenreststromen naar biosap;
*Stimulering van de veredeling voor biologische teelt door een ketengerichte benadering
*Vergeten groenten, nieuwe marktpotenties;
*Biobloemen naar volwassenheid;
*Vierkant achter biologische kip;
*Bio shakes me!;

Bijzonder biologisch: groenten met karakter.
Diverse andere projecten staan in de startblokken of worden reeds voorgelegd aan de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw.

'Vergeten soorten, nieuwe marktpotenties'
Het project 'Vergeten soorten, nieuwe marktpotenties' is een samenwerking tussen Eosta, Enza Zaden, Eef Maasen, Retail, PPO, LEI, CGN en Buro AZ. Doel van het project is het ontwikkelen van een nieuw biologisch komkommerconcept. Het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) heeft vanuit haar netwerk van genenbanken over de hele wereld samen met Enza Zaden ruim 50 rassen geselecteerd. Bij eerste teeltproeven in onderzoek en bij telers bleek dat er veelbelovende rassen tussen zitten. Hiervan zijn er 10 geselecteerd, die in het vervolg op marktpotentie en teelteigenschappen getest worden. Het LEI zal de komkommers voorleggen aan consumenten. In het voorjaar van 2007 zullen vervolgsessies worden gehouden worden, waar zal worden gebrainstormd over smaak, toepassingsmogelijkheden en verpakkingen. Het is de bedoeling dat in de loop van 2007 de eerste ‘vergeten soorten’ komkommers in de winkel zullen liggen.

'Ketenontwikkeling biologische cranberry’s in Nederland'
Het project 'Ketenontwikkeling biologische cranberry’s in Nederland' is een samenwerking tussen onder andere BeS Nederland, Wezo groep, LEI en PPO. De ontwikkeling van grootschalige productie en afzet van biologische cranberry’s in Nederland geldt als het belangrijkste doel van het project. Op dit moment bedraagt de opbrengst van in Nederland geteelde biologische cranberry’s circa 50 ton per jaar. Biologische cranberry’s worden op dit moment voornamelijk via natuurvoedingskanalen afgezet. Supermarkten hebben het biologische product nog niet in hun assortiment o.a. vanwege het feit dat de biologische variant nog onvoldoende beschikbaar is. Hier ligt dus een belangrijke uitdaging voor het project. Gebaseerd op teeltomstandigheden lijkt Nederland geschikt voor kwalitatieve goede biologische cranberry’s. De eerste proeven zijn zeer positief. Uitgedrukt in areaal moet er met het ketenproject binnen vier jaar een areaal van ruim 150 hectare worden gerealiseerd.

'Biobloem naar volwassenheid'
Het project 'Biobloem naar volwassenheid' betreft een samenwerking tussen Florganic, Pokon & Chrysal, PPO, AFSG, LEI, Buro AZ, toeleveranciers en teelt In het project worden de belangrijke knelpunten van de biologische bloemensector opgelost. Er is begonnen met het verbeteren van de presentatie van biologische bloemen. Naast de presentatie wordt in het project gewerkt aan kostprijsmanagement, het verbeteren van de kwaliteit en de houdbaarheid in de vaas. Ook wordt er gewerkt aan de uitbreiding van het assortiment.

'Groentenreststromen naar biosap'
Binnen het project 'Groentenreststromen naar biosap' wordt gekeken naar de mogelijkheden om de sappen die vrijkomen bij verwerking van groenten tot waarde te brengen. Jaarlijks wordt in Nederland bijvoorbeeld 33.000 ton biologische winterpeen geoogst, Hiervan gaat circa 1.200 ton peen verloren bij spoelbedrijven. Deze reststroom biedt kansen voor het ontwikkelen van biologisch sap. Daarnaast kunnen de sappen mogelijk als natuurlijke kleurstoffen worden gebruikt. Wortelsap, rode-bietensap en gemengde groentesappen bieden het meeste perspectief Het project mikt op een verwerking van ruim 750 ton groentenreststromen.

'Vierkant achter biologische kip'
Dit voorjaar is het project 'Vierkant achter biologische kip' goedgekeurd. Hierin zijn onder andere Sodexho, Kemper Kip en Wildhuis W & G betrokken. Op dit moment kan de biologische kip niet optimaal verwaard worden. Sommige delen zoals de filets worden wel biologisch en tegen een meerprijs verkocht. Maar voor de minder 'courante' delen zoals de poten en de vleugeltjes is de biologische markt niet groot genoeg. Daardoor wordt naar schatting zo’n 25% van de biologische kip als gangbaar verkocht. Dit probleem gaat het project oplossen door de ontwikkeling van een nieuwe keten voor biologische kipproducten in de catering. Sodexho heeft juist interesse in de delen van de kip die elders lastig als biologisch verkocht kunnen worden, zoals de kluifjes.

'Bijzonder biologisch: groenten met karakter'
Het project 'Bijzonder biologisch: groenten met karakter' beoogt een verbeterde onderscheidbaarheid op producteigenschappen gerelateerd aan gezond, genieten en smaak. Concreet verwachten de projectdeelnemers voor peen en rode biet een omzetstijging van 20% binnen de komende drie jaar. Het totale aandeel van biologische groenten dient mede door uitstraling van dit project van de huidige 5% naar 7% te groeien. De eerste testen op onder-scheidbaarheid hebben in consumentenpanels inmiddels plaatsgevonden. Een aantal wortelrassen lijkt een bijdrage te kunnen gaan leveren.

'Bio shakes me!'
In het project 'Bio shakes me!' werken Sodexho, Silver King, Campina en Carpigiani naar de ontwikkeling van biologische milkshakes en naar de ontwikkeling van een biologische afzetketen voor het product. Daarbij richt men zich vooral op jongeren.
Dit artikel afdrukken