Ganzeneieren spreken tot de verbeelding, ze zijn oer. Een stevige schaal omhult een ei met een flinke oranje-gele dooier. Om het ei te breken is een flinke klap nodig, het eigeel is dikker en voller van kleur en substantie dan ons belangrijkste referentiepunt: het kippenei. Het ganzenei is ook vooral méér, de verhouding is 1 ganzenei op 3 medium kippeneieren. De smaak van ganzenei is anders, voller, maar toch vooral die van een lekker vers ei.

Dit ei is een seizoensproduct, alleen verkrijgbaar in het broedseizoen. Het broedseizoen van de grauwe gans loopt van begin maart tot begin mei. Je moet je adresjes weten om aan de eieren te komen, probeer het via een bevriende boer, jager, boswachter of andere natuurbeheerder.

Mag je ganzeneieren rapen?
Ganzeneieren rapen is verboden, tenzij je een speciale provinciale ontheffing hebt, waardoor je meewerkt aan natuurbeheer. In het kader van natuurbeheer worden namelijk duizenden ganzeneieren per jaar 'onklaar' gemaakt. Dit gebeurt omdat er in Nederland veel, eigenlijk te veel, ganzen zijn.

In de winter is Nederland gastland voor grote aantallen trekganzen. In het voorjaar trekken ze weer naar het noorden om daar te broeden. Maar, door een veelheid van oorzaken, doen steeds meer ganzen dat niet en zijn er in heel Europa meer ganzen dan ooit. Dit levert problemen op waarvan ik er twee noem: verdringing van andere vogels, en schade aan landbouwgebieden.

En passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneieren
De natuur is een krachtig systeem
Natuur wordt steeds meer gezien als een museum, iets dat beschermd en met fluwelen handschoentjes aangepakt moet worden, maar dat is het niet. De natuur is een krachtig systeem dat constant in beweging is. Nu zijn er veel ganzen, geniet ervan, eet ze op!

Jaarlijks wordt een miljoen eieren per jaar 'behandeld'. Geschud, geolied of geprikt, allemaal manieren om de inhoud van het ei te laten bederven om zo de ganzenstand in de hand te houden. Dit mag dan een effectieve manier zijn om het aantal ganzen niet te laten exploderen, en passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneieren.

ganzen vliegen


Lekker
Ganzeneieren zijn prima te gebruiken voor het bakken van cakes of taarten en doen het geweldig als gevulde omelet of roerei. Door hun romige, bijna oranje dooier zijn de gerechten voller van kleur en smaak dan een kippenei. Mijn favoriete gerecht van ganzeneieren is een eiersalade, makkelijk te maken en heerlijk bij de lunch of diner.

Eiersalade van wilde ganzeneieren
- 3 ganzeneieren (of 9 kippeneieren)
- 1 rood uitje
- 1 citroen
- goede mayonaise
- volle kwark
- zout

Door hun romige, bijna oranje dooier zijn de gerechten voller van kleur en smaak dan een kippenei
Snipper het uitje, meet daar een ½ cup* vanaf, doe dit in een kommetje met ½ teaspoon zout en ¼ cup citroensap, goed mengen en weg zetten.

Zet dan 3 ganzeneieren op in koud water, laat ze 3 minuten koken en draai het vuur uit. Laat de eieren nog 12 minuten in het warme water staan. Giet ze af en laat ze helemaal afkoelen.

Pel de koude eieren, snij ze in stukken en meng ze met de uitjes, zonder het citroensap.

Meng 1,5 tablespoon mayonaise en 1,5 tablespoon kwark door de eieren heen, voeg dan naar smaak een beetje van het citroensap toe.

Heerlijk bij de lunch, en als je het aanvult met een knapperige groene sla en gekookte broccoli heb je er een volledige maaltijd aan: een vegetarische jachtschotel!

* de Amerikaanse kookmaten, cups en spoons, zijn heel handig, tegenwoordig ook te koop bij huishoudzaken en bijvoorbeeld Bol.com

Fotocredits: 'ganzen', Hay Hermans, Food Photography
Dit artikel afdrukken