Eten uit de natuur, wildplukken en zelfs plaagdieren eten, voor veel mensen nog altijd een brug te ver. Foodlog brengt het dichterbij. Dankzij jager/verzamelaar Ellen Mookhoek, krijg je vanaf nu regelmatig 'een kijkje in de keuken'. Vandaag haar eerste bijdrage, over een 'vergeten' deel van de ganzenplaag, de eieren. Daar kun je veel betere - en lekkerder - dingen mee doen, weet Ellen.
Ganzeneieren spreken tot de verbeelding, ze zijn oer. Een stevige schaal omhult een ei met een flinke oranje-gele dooier. Om het ei te breken is een flinke klap nodig, het eigeel is dikker en voller van kleur en substantie dan ons belangrijkste referentiepunt: het kippenei. Het ganzenei is ook vooral méér, de verhouding is 1 ganzenei op 3 medium kippeneieren. De smaak van ganzenei is anders, voller, maar toch vooral die van een lekker vers ei.
Dit ei is een seizoensproduct, alleen verkrijgbaar in het broedseizoen. Het broedseizoen van de grauwe gans loopt van begin maart tot begin mei. Je moet je adresjes weten om aan de eieren te komen, probeer het via een bevriende boer, jager, boswachter of andere natuurbeheerder.
Mag je ganzeneieren rapen?
Ganzeneieren rapen is verboden, tenzij je een speciale provinciale ontheffing hebt, waardoor je meewerkt aan natuurbeheer. In het kader van natuurbeheer worden namelijk duizenden ganzeneieren per jaar 'onklaar' gemaakt. Dit gebeurt omdat er in Nederland veel, eigenlijk te veel, ganzen zijn.
In de winter is Nederland gastland voor grote aantallen trekganzen. In het voorjaar trekken ze weer naar het noorden om daar te broeden. Maar, door een veelheid van oorzaken, doen steeds meer ganzen dat niet en zijn er in heel Europa meer ganzen dan ooit. Dit levert problemen op waarvan ik er twee noem: verdringing van andere vogels, en schade aan landbouwgebieden.
Natuur wordt steeds meer gezien als een museum, iets dat beschermd en met fluwelen handschoentjes aangepakt moet worden, maar dat is het niet. De natuur is een krachtig systeem dat constant in beweging is. Nu zijn er veel ganzen, geniet ervan, eet ze op!
Jaarlijks wordt een miljoen eieren per jaar 'behandeld'. Geschud, geolied of geprikt, allemaal manieren om de inhoud van het ei te laten bederven om zo de ganzenstand in de hand te houden. Dit mag dan een effectieve manier zijn om het aantal ganzen niet te laten exploderen, en passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneieren.
Lekker
Ganzeneieren zijn prima te gebruiken voor het bakken van cakes of taarten en doen het geweldig als gevulde omelet of roerei. Door hun romige, bijna oranje dooier zijn de gerechten voller van kleur en smaak dan een kippenei. Mijn favoriete gerecht van ganzeneieren is een eiersalade, makkelijk te maken en heerlijk bij de lunch of diner.
Eiersalade van wilde ganzeneieren
- 3 ganzeneieren (of 9 kippeneieren)
- 1 rood uitje
- 1 citroen
- goede mayonaise
- volle kwark
- zout
Zet dan 3 ganzeneieren op in koud water, laat ze 3 minuten koken en draai het vuur uit. Laat de eieren nog 12 minuten in het warme water staan. Giet ze af en laat ze helemaal afkoelen.
Pel de koude eieren, snij ze in stukken en meng ze met de uitjes, zonder het citroensap.
Meng 1,5 tablespoon mayonaise en 1,5 tablespoon kwark door de eieren heen, voeg dan naar smaak een beetje van het citroensap toe.
Heerlijk bij de lunch, en als je het aanvult met een knapperige groene sla en gekookte broccoli heb je er een volledige maaltijd aan: een vegetarische jachtschotel!
* de Amerikaanse kookmaten, cups en spoons, zijn heel handig, tegenwoordig ook te koop bij huishoudzaken en bijvoorbeeld Bol.com
Fotocredits: 'ganzen', Hay Hermans, Food Photography
Dit artikel afdrukken
Dit ei is een seizoensproduct, alleen verkrijgbaar in het broedseizoen. Het broedseizoen van de grauwe gans loopt van begin maart tot begin mei. Je moet je adresjes weten om aan de eieren te komen, probeer het via een bevriende boer, jager, boswachter of andere natuurbeheerder.
Mag je ganzeneieren rapen?
Ganzeneieren rapen is verboden, tenzij je een speciale provinciale ontheffing hebt, waardoor je meewerkt aan natuurbeheer. In het kader van natuurbeheer worden namelijk duizenden ganzeneieren per jaar 'onklaar' gemaakt. Dit gebeurt omdat er in Nederland veel, eigenlijk te veel, ganzen zijn.
In de winter is Nederland gastland voor grote aantallen trekganzen. In het voorjaar trekken ze weer naar het noorden om daar te broeden. Maar, door een veelheid van oorzaken, doen steeds meer ganzen dat niet en zijn er in heel Europa meer ganzen dan ooit. Dit levert problemen op waarvan ik er twee noem: verdringing van andere vogels, en schade aan landbouwgebieden.
En passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneierenDe natuur is een krachtig systeem
Natuur wordt steeds meer gezien als een museum, iets dat beschermd en met fluwelen handschoentjes aangepakt moet worden, maar dat is het niet. De natuur is een krachtig systeem dat constant in beweging is. Nu zijn er veel ganzen, geniet ervan, eet ze op!
Jaarlijks wordt een miljoen eieren per jaar 'behandeld'. Geschud, geolied of geprikt, allemaal manieren om de inhoud van het ei te laten bederven om zo de ganzenstand in de hand te houden. Dit mag dan een effectieve manier zijn om het aantal ganzen niet te laten exploderen, en passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneieren.
Lekker
Ganzeneieren zijn prima te gebruiken voor het bakken van cakes of taarten en doen het geweldig als gevulde omelet of roerei. Door hun romige, bijna oranje dooier zijn de gerechten voller van kleur en smaak dan een kippenei. Mijn favoriete gerecht van ganzeneieren is een eiersalade, makkelijk te maken en heerlijk bij de lunch of diner.
Eiersalade van wilde ganzeneieren
- 3 ganzeneieren (of 9 kippeneieren)
- 1 rood uitje
- 1 citroen
- goede mayonaise
- volle kwark
- zout
Door hun romige, bijna oranje dooier zijn de gerechten voller van kleur en smaak dan een kippeneiSnipper het uitje, meet daar een ½ cup* vanaf, doe dit in een kommetje met ½ teaspoon zout en ¼ cup citroensap, goed mengen en weg zetten.
Zet dan 3 ganzeneieren op in koud water, laat ze 3 minuten koken en draai het vuur uit. Laat de eieren nog 12 minuten in het warme water staan. Giet ze af en laat ze helemaal afkoelen.
Pel de koude eieren, snij ze in stukken en meng ze met de uitjes, zonder het citroensap.
Meng 1,5 tablespoon mayonaise en 1,5 tablespoon kwark door de eieren heen, voeg dan naar smaak een beetje van het citroensap toe.
Heerlijk bij de lunch, en als je het aanvult met een knapperige groene sla en gekookte broccoli heb je er een volledige maaltijd aan: een vegetarische jachtschotel!
* de Amerikaanse kookmaten, cups en spoons, zijn heel handig, tegenwoordig ook te koop bij huishoudzaken en bijvoorbeeld Bol.com
Fotocredits: 'ganzen', Hay Hermans, Food Photography
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tolerantie t.o.v. vleeseters is ontzettend moeilijk op te brengen als je weet hoe de vleesindustrie zich schandalig misdraagt t.o.v. dieren. Het is ook te bizar voor woorden dat men zich zo laat brainwashen door deze industrie en elke dag een dood dier eten als "normaal" ziet.
Bedankt voor de aubergine tip, maar ook die is een typisch vb van de fantasieloze geest van een vleeseter. Iedereen kan tenslotte een hamburger bakken.
Als ik deze op een menu zie staan loop ik door, omdat ik dan weet dat ze niets van de briljante vegetarische keuken af weten.
Probeer deze eens: Krokante aardappel-preimousseline
5 teentjes knoflook
500 g kruimige aardappels
2 (grote) preien à 225 g
50 ml volle melk
100 ml olijfolie
4 dubbele vellen filodeeg
zonnebloemolie
Pecannotensaus
2 teentjes knoflook
150 g pecannoten
0.5 tl zeezout
100 ml notenolie
200 ml druivenpitolie
50 g geraspte Parmezaanse kaas
Heel veel plezier met dit recept!
Miriam ! Grapje !
“Ik kan alleen maar mijn hoofd schudden. Jouw opmerking kan alleen van een végétarienne komen.”
Ik ken geen menselijk carnivoren, wel talrijke omnivoren.
Maar inderdaad, ook voor mij is ‘vegetarisch jagen’ een contradictio in terminis.
Als jij een végétarienne bent, een eet tip, die ik nog niet tegenkwam, maar misschien al lang bestaat, en vegetariërs kunnen appreciëren:-
Snij een aubergine overlangs in plakken van minimaal 1,5 cm. Roer in een platte schaal flink wat olijfolie (het zijn net sponzen) met een paar geperste knofloken, peper en zout en fijn gemalen Provençaalse kruiden. Aan beide zijden goed even in de olijfolie drenken.
Bakken of grillen tot ze van buiten tussen licht en donker zijn; heet serveren met wat zeezout en een stukje geitenkaas er op.
Zijn mooie ‘lappen vlees’ waar een végétarienne mij smeltend bij aankijkt.
Leuke vrouw, maar verdomt het om voor mij een stukje ‘lijk’ te bakken…
Tolerantie is een van de meest eenzijdige blijken van sociaal contact, die ik ken.
Ellen, op je blog schrijf je:
“Jaren geleden stond ik voor het eerst over een dood dier gebogen om het panklaar te maken. Ik moest walging onderdrukken. Tijdens het schoonmaken werd ik gedwongen om contact te maken met het dode dier dat ik die avond zou gaan eten. Contact maken is altijd een goed idee, zo ook met het vlees dat je gaat eten. Het was geweldig te zien hoe knap zo’n dier in elkaar zit. Ik was vooral diep geroerd door de perfectie van de ingewanden.”
Slacht je nu zelf of laat je dat doen ?
Een haas maak je niet schoon, die slacht je en een pittig onderdeel is het ‘contact’ tijdens het stropen, dat schoonmaken is leeghalen en in een oogwenk gebeurt..
Ik slacht hazen zelf.
Twee spijkers aan een balk; touwtjes aan de poten; vel rond de enkels rondomlos snijden (pas op dat je de pezen niet doorsnijdt); huid doorsnijden van de enkel naar het kruis aan binnenkant van beide achterpoten; vel in het kruis lossnijden; nu kun je hem compleet stropen maar wel met een scherp mesje de huid een beetje te 'helpen' met loskomen; ook de 'handjes' afsnijden/knippen en dan kun je het vel ook aftrekken over voorpoten en kop; dan buikvel voorzichtig insnijden van kruis naar borstkas; breek bekken naar achter open en snij voorzichtig de aars los; let op dat je de blaas niet kapot maakt; alle ingewanden er uit halen (let op vastzittende vliezen); verwijder galblaas aan de lever; snij hart en lever er uit; laat niertjes vast zitten aan rugstuk; vang het bloed op dat zich onder in het hangend karkas verzameld heeft voor de saus (!); snij kop, voorpoten achter de schouderbladen (!) en de achterpoten langs het onderste deel van de ruggengraat los; haal de ogen uit de kop en laat tong er in zitten maar haal wel luchtpijp en slokdarm weg (ook de kop braadt je mee); maak dan de keuze of je het rugstuk in stukken gaat braden (gemakkelijkst) of voor de rugfilets gaat; is de keus het laatste; snijd voorzichtig beide rugfilets los; ook de twee kleine; ontvlies ze met een zeer scherp mesje waarbij je de mespunt onder het vlies steekt en dan het scherp van het mes licht naar boven houdt, zodat je het vlies er bijna af ‘schraapt’; de filets kunnen dan ‘mignon’ klaar gemaakt worden als voorgerecht. De braadstukken marineren in wijn (selder, gekneusde peperkorrels, schijfjes wortel, stukken ui, takje tym, paar blaadjes laurier) nadien aanbraden en daarna toevoeging van de gezeefde marinade.
Een jager slacht een haas op de bovenomschreven wijze. Er is geen andere.
Gebogen over een haas om die panklaar te maken, is absoluut niet handig en je kunt het bloed niet opvangen.
Ik raad je ook aan een haas zeker 2 dagen na de jacht te laten liggen op een krant op een koele plaats en dan pas te stropen en niet al de zelfde avond na de jacht op te eten.
Marineer de haas zeker 12 uur; droog de stukken af en braadt het, maar laat het daarna nog zeker een halve dag rusten voor je het serveert.
De haas wordt er alleen beter op.
Ik heb een beetje twijfels bij jou over ‘of’ en ‘hoe’.
Excusez-moi, maar er zit voor mij iets vreemds aan je verhaal.
Vegetarische jachtschotel?
Vegetarisch jagen?
Ik kan alleen maar mijn hoofd schudden. Deze onzin kan alleen van een carnivoor komen.
Jammer, u heeft het vegetarisme niet helemaal begrepen.
Hans, nee, zulk educatie materiaal heb ik niet. Op Youtube vind je vast wel wat!