Fabrikanten en producenten mogen vanaf dit moment alleen nog gezondheidsclaims gebruiken die zijn goedgekeurd door de EFSA.

Hoewel het niet onwaarschijnlijk is dat omega-3 rijke producten goed zijn voor kinderen in hun ontwikkeling, mogen producenten niet meer zeggen dat ons kroost er slimmer of geconcentreerder van worden. Doen ze dat toch, dan treedt in Nederland de NVWA tegen de wetsovertreder op.

De lijst van toegestane gezondheidsclaims (222) is te vinden op de website van de Europese Commissie. Dezelfde lijst bevat ook de afgewezen claims.

Voor de lezer toegang krijgt tot de lijst, moet hij aangeven dat hij goed heeft begrepen dat een product en niet de ingrediënten zijn goedgekeurd. Als cacao dus gezond is, is een reep melkchocolade dat niet ook vanzelf. Volgens de European Responsible Nutrition Alliance (ERNA), die kritisch staat tegenover de EU-normeringen, zijn de richtlijnen niet zwart-wit. ERNA heeft daarom een 68 pagina's tellend document online gezet om fabrikanten te helpen met de EU-regels om te gaan.

Let wel, producenten die zeggen dat hun product anti-oxidanten bevat mogen dat blijven zeggen. Ze mogen echter op geen enkele wijze suggereren dat hun product daardoor gezond of gezonder zou zijn. Daarom mag een een dergelijk product niet meer geadverteerd worden in bladen waarin tevens geschreven wordt over de gezondheidsaspecten van inhoudsstoffen of andere aan een dergelijk voedingsproduct verbonden gezondheidseffecten. Een artikel over die aspecten van de nieuwe wetgeving van Toine de Graaf leidde op Foodlog onlangs tot felle discussie.

Fotocredits: Yakult Honsha Tokyo Distribution Center, Steven Johnson
Dit artikel afdrukken