image

In vervolg op de melding van gisteren inzake de zwerfvuilduit in het zakje van Van Geel, vandaag een antwoord. Zo zie je maar weer hoe lastig politiek te interpreteren is. Óf ik had het fout met mijn insteek dat hij met zijn stellingname indirect de poten onder de stoel weghaald van Alexander Rinnooy Kan. Óf, maar dat lijkt mij te veel eer, hij heeft het artikel ter harte genomen en geeft vandaag zijn antwoord. Hoe dan, het luidt:

De landelijke voorlichtingscampagnes van het bedrijfsleven om tot een vermindering van de hoeveelheid zwerfafval te komen hebben niet gewerkt. Het accent zal daarom meer gelegd moeten worden op het opruimen ervan. Dat betekent dat het bedrijfsleven voortaan ook een financiële bijdrage aan het opruimen van zwerfafval moet leveren.
Dat schrijft staatssecretaris Van Geel van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. In zijn brief van 15 december jl. heeft Van Geel al aangegeven dat de afgesproken afname van de hoeveelheid flesjes en blikjes in het zwerfafval niet is bewezen en dat de landelijke voorlichtingscampagnes niet het gewenste effect hebben om tot een flinke vermindering te komen.

Van Geel is dan ook van mening dat waar blijkbaar de vele preventie-inspanningen onvoldoende effect hebben, meer accent moet worden gelegd op het daadwerkelijk opruimen van zwerfafval in plaats van, zoals tot nu toe, vrijwel alleen op het voorkomen van zwerfafval door voorlichtingsacties en het plaatsen van extra afvalbakken.

Zo’n brede aanpak vergt een gezamenlijke inzet van bedrijfsleven en gemeenten. Zo’n gezamenlijke inzet gericht op het opruimen van zwerfafval, het voorkomen van overlast en dus het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte kan op een redelijke termijn meer effect hebben en wellicht goedkoper zijn dan een beleid waarbij enerzijds het bedrijfsleven uitsluitend middelen inzet gericht op preventie zoals nu al een aantal jaren gebeurt, terwijl de gemeenten zich anderzijds concentreren op het opruimen, aldus Van Geel.

Statiegeld
Of Van Geel al dan niet overgaat tot het instellen van statiegeld is afhankelijk van de vraag of er voldoende vertrouwen is dat het zwerfafval nu op korte termijn daadwerkelijk wordt opgeruimd. Dat kan volgens Van Geel niet zonder een substantiële extra inspanning bij het opruimen daarvan en dat kan niet zonder de beschikbaarheid van voldoende financiële middelen daarvoor. Die financiële middelen zullen voor een deel van het bedrijfsleven afkomstig moeten zijn, aldus Van Geel.

Dus toch! Het bedrijfsleven moet de zaak zelf financiëren. Dat sluit aan bij de algemene regel van de milieuwet: de vervuiler betaalt! Ik zet nog steeds in op Alexander.

bron: Foodholland
Dit artikel afdrukken