Kennelijk is er dus geen draagvlak om de Commissie een verdere rol in de verduurzaming van de Brabantse veehouderij te laten spelen. De pers pakte het nieuws op en ging verder op zoek. Dat deden wij ook.

Klus zit erop zoals afgesproken
Op basis van een ANP nieuwsbericht, berichtten de kranten gistermiddag en -avond: Van Doorn stopt bij de commissie duurzaam vlees. Van Doorn was niet bereikbaar voor commentaar. Het ANP bericht meldde: Voorzitter Daan van Doorn van een commissie die de provincie Noord-Brabant adviseert over de toekomst van de veehouderij heeft zijn opdracht onverwacht en om onbekende reden teruggegeven. Een provinciewoordvoerder heeft dat woensdag gezegd.

Vandaag is er nieuw een persbericht van het ANP. Het verscheen al snel op vleesmagazine.nl. Van Doorn reageert zelf en is verbaasd over de ophef die zijn vertrek veroorzaakt. Zijn klus zit er gewoon op en is uitgevoerd zoals afgesproken, zegt hij met zoveel woorden. Het ANP-bericht meldt:

De voormalig topman van vleesverwerker VION zegt dat er niks plotseling of onverwacht is aan zijn vertrek: ‘Aan de opdracht is voldaan. Er is een eindrapport geschreven en dat heb ik recent naar de provincie gestuurd.’ Onder andere in de Provinciale Staten werd verrast gereageerd. Het CDA meent juist dat er nog veel werk te doen is. Het eindrapport is nog niet beschikbaar omdat Gedeputeerde Staten het nog moet bespreken. Van Doorn blikt tevreden terug: ‘Het proces is goed verlopen.’

Van Doorn: "niet gelukt middelen bij elkaar te krijgen"
Foodlog kon zijn hand leggen op het bericht waarmee Van Doorn zijn eindrapportage verstuurde. Daarin zegt Van Doorn dat hij zijn opdracht als uitgevoerd en daarmee afgesloten beschouwt. Hij geeft erin aan dat hij zijn rol als Regieorgaan van het Verbond van Den Bosch als voltooid ziet gezien afspraken die hij daarover midden september met zijn opdrachtgever heeft gemaakt. Tot slot schrijft hij: gezien het feit dat het ons niet gelukt is om voor dit en volgend jaar de middelen bij elkaar te krijgen om de ondersteuning van het proces dat het Verbond van Den Bosch is te continueren, heeft ook onze secretaris [...] zijn werkzaamheden voor het Verbond van Den Bosch inmiddels afgerond.

Bronnen rond de Commissie Van Doorn geven aan dat er wrevel is ontstaan over de - door Van Doorn als een succes gepresenteerde - resultaten van de Commissie en het Verbond. De Provincie schotelde de Brabantse boeren een bouwstop voor alsof er geen Verbond was; vooralsnog zit gedeputeerde Yves de Boer met de gebakken peren. De Kip van Morgen blijkt een fiasco. Varkensboeren en melkveehouders klagen. Boerenkoepel ZLTO riep zijn leden zelfs op administratief te protesteren tegen het beleid van de provincie. Mogelijke financiers lijken zich dan ook terug te trekken omdat ze Brabant er niet op vooruit zien gaan door het werk van het Verbond en de Commissie. De Provincie Brabant liet vandaag niettemin weten dat het Verbond van Den Bosch gewoon wordt voortgezet.

Doek over kunstwerk
De ondertekening van het Verbond van Den Bosch werd in 2011 nog met veel trots en fanfare gepresenteerd. Het tijdperk van de duurzame dierhouderij was aangebroken, zo klonk het. Kunstenares Ellen Brouwers kreeg de opdracht voor de gelegenheid een memorabel kunstwerk te maken. Het werd onthuld (zie foto) door de Commissaris van de Koningin in Brabant, Wim van der Donk (l), de gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Yves de Boer (m) en Commissienaamgever en -voorzitter Daan van Doorn (r).

Wie weet of de Brabantse bestuurders nu nog weten waar ze mee bezig zijn, mag het zeggen. Geen geld meer, betekent immers dat het project door financiers als mislukt wordt beschouwd. De provincie zit op dit moment compleet op slot. Na 2 jaar Van Doorn is er eerder meer dan minder werk aan de winkel.
Kennelijk wordt gezocht naar een aanpak die de problemen wél oplost. Het doek kan wel weer even terug over het kunstwerk.

Fotocredits: feestelijke onthulling van het kunstwerk van Ellen Brouwers, screenshot
Dit artikel afdrukken