De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept 50 miljoen kilo rundvlees terug omdat de herkomst ervan onduidelijk is. Omdat daardoor de voedselveiligheid van het vlees niet kan worden gegarandeerd, moet het uit de handel worden genomen en vernietigd. Het mag zelfs niet in diervoeders worden verwerkt. Het rundvlees is mogelijk versneden met paardenvlees. Pikant détail: het verdachte vlees is tussen 1 januari 2011 en 15 januari 2013 geleverd aan 130 bedrijven in Nederland en nog 370 in de totale EU. Dat betekent dat een deel van het teruggeroepen vlees vermoedelijk allang geconsumeerd is. In een zaak die diende tegen Willy Selten bleek dat de NVWA vermoedt dat er één mogelijk met de voor menselijke consumptie verboden ontstekingsremmer Phenylbutazon behandeld paard in diens versneden rundvlees is verdwenen.

Op Foodlog rezen gisteravond vermoedens over de motieven van de NVWA om de actie hoog op te spelen naar aanleiding van uitspraken van dierenarts Boyd Berends. Volgens Berends weet de NVWA dat het voedselveiligheidsrisico miniem is. Dat betekent dat de actie alleen kan worden gerechtvaardigd door het vermoeden van economische fraude. Paardenvlees mag niet als rundvlees worden aangeboden. Dat kan echter geen aanleiding zijn voor zo'n grote, internationaal aandacht trekkende openbare recall.

Tegen deze achtergrond vroegen we professor Tiny van Boekel (WUR) naar zijn oordeel over de recall van de NVWA. Van Boekel bevindt zich op dit moment in Praag en maakt daarom het voorbehoud dat zijn uitspraken slechts gebaseerd zijn op waarnemingen vanuit de pers.

Van Boekel: "Met het vlees is niets mis. Als er 1 paard versneden is op ruime hoeveelheden ander vlees, is de volksgezondheid daar niet mee in gevaar gebracht. Los daarvan is het onzinnig paardenvlees als voedselonveilig te beschouwen. Ik vind het dan ook een onbegrijpelijke actie." Daar voegt hij aan toe dat hij de consequenties van de actie ethisch verwerpelijk vindt: "Nu moet het vlees worden weggegooid. Vanuit het oogpunt van voedselverspilling vind ik dat verwerpelijk. Het geeft een verkeerd signaal aan de samenleving." Ter indicatie: 50 miljoen kilo rundvlees komt overeen met ruim 150.000 koeien.

Omdat de NVWA een professionele dienst is, moeten de verantwoordelijken voor de actie geweten hebben dat de recall breed in de internationale pers terecht zou komen en daarmee economische schade zou kunnen berokkenen. Het onderwerp vormt inmiddels een hype in de aandacht van de internationale pers en zet de voor Nederland belangrijke handel in vlees in een perspectief van onbetrouwbaarheid. Aanleiding, het zware middel en de verstrekkende gevolgen lijken volstrekt uit verhouding te zijn getrokken. "Daar lijkt het wel op", zegt Van Boekel, "ik kan de actie dan ook niet plaatsen."

Fotocredits: Tiny van Boekel, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken