Van der Ploeg legt uit dat grote monoboeren zoveel tijd en geld besteden aan groei, dat ze geen tijd meer nemen om te letten op hun kas en onafhankelijkheid. Daarom groeien ze zoals hun bank en toeleveranciers dat willen: met hoge schulden en grote afhankelijkheden. Volgens Van der Ploeg hebben 'zuinige boeren' de toekomst.

Groei je met veel geleend geld, dan investeer je in kwetsbaarheid. Je speelt een zeer riskant spel
Hoog vakmanschap
Die definieert hij als volgt: “Ze zijn zo veel mogelijk zelfvoorzienend. Ze telen eigen voer, de eigen mest gaat naar het land, ze fokken hun eigen vee op, de kringlopen staan centraal. Ze werken aan de vorming van eigen vermogen. Hun variabele en vaste kosten zijn laag. Het vakmanschap is zeer hoog.”

Boerderij schrijft: Volgens het handboek van de economie moet je groeien. Stilstand is achteruitgang.

'Speelruimte'
Van der Ploeg zegt terug: “Het zit in elke boer om zijn bedrijf door te ontwikkelen. Dat is verkleefd met zijn boerentrots. Maar het gaat om de manier waarop. Groei kan, maar dan stap voor stap, of spant voor spant en niet stal voor stal. Groei moet je het liefst realiseren met eigen financiële middelen. Het is eigenlijk ouderwets werken. Zorg eerst dat de boel op orde is en zet er dan een spant bij. Groei je met veel geleend geld, dan investeer je in kwetsbaarheid. Je speelt een zeer riskant spel.
Een combinatie van ministerie, agribusiness, coöperaties, banken, Wageningen en vooral LTO brengt boeren van de wijs
Als je als ondernemer wat wilt, heb je speelruimte nodig. Degenen die die speelruimte hebben opgeofferd, raken in de knel. Ze komen helemaal vast te zitten.”

'Vaktribune'
De boeren die hun speelruimte hebben opgeofferd, zijn volgens Van der Ploeg ten prooi gevallen aan de "vaktribune van deskundigen." Hij preciseert wat hij daarmee bedoelt: "een combinatie van ministerie, agribusiness, coöperaties, banken, Wageningen en vooral LTO. Dat is onderhand de actiegroep voor grote boeren. Van de industrie begrijp ik die voorkeur voor groot wel. Je hebt als bedrijf liever een grote leverancier dan een stel kleinere. Die vaktribune brengt boeren van de wijs.”

Fotocredits: Jan Douwe van der Ploeg, tussenboerenbuur.nl
Dit artikel afdrukken