Iedereen die wel eens uit eten is geweest in de VS, weet dat je standaard een glas ijswater ingeschonken krijgt. In Californië wordt het sinds april niet meer geserveerd. Je krijgt alleen nog water als je er om vraagt.

Verplichte waterbesparing van 25%
De maatregel is een direct gevolg van een oproep aan de Californische bevolking. De Californische Water Resources Control Board kreeg het idee aangereikt van een betrokken burger: stop met het schenken van water, tenzij iemand er om vraagt. De Board nam het idee over, schrijft Grist.

In april van dit jaar werd de maatregel doorgevoerd in het kader van de verplichte waterbesparingsmaatregelen die het waterverbruik in Californië met 25% moeten doen dalen. Donderdag werd overigens bekend dat die doelstelling in juni 2015 voor het eerst is gehaald, meldt de LA Times.
Californië bereikte een besparing van 27% ten opzichte van 2 jaar eerder.

Het is maar 0,2% van het water dat nodig is voor de Californische amandelteelt
Om hoeveel liter gaat het?
Peter Gleick, directeur van het Pacific Institute, rekende de winst van het uitgespaarde ijswater uit. Hij ging uit van een onderzoek waaruit bleek dat Amerikanen gemiddeld 5 keer per week buiten de deur eten. Dat betekent dat 315 miljoen Amerikanen ieder gemiddeld 260 maaltijden per jaar in restaurants gebruiken. Als zij ieder naar schatting 0,17 liter (6 oz.) water laten staan, kom je op 14,4 miljard liter water per jaar (3,8 miljard gallon). Gleick voegt er over de duim nog de nodige afwas- en omspoelliters aan toe en komt op 76 miljard liter water. Omgerekend naar Californië, waar 39 miljoen mensen wonen, komt hij dan op 9,5 miljard liter water. Dat klinkt misschien als veel. In de praktijk is het een schijntje. Het is maar 0,2% van het water dat nodig is voor de Californische amandelteelt.

Symboolwerking
Gleick is de eerste om toe te geven dat zijn berekening niet op harde feiten gestoeld is. Ook zal het beetje water dat de maatregel bespaart de droogte niet verhelpen. Maar de maatregel blijkt wel degelijk effect te hebben. "Het mag dan misschien niet veel water besparen, maar het maakt mensen wel bewust", zegt hij. "Iedereen gaat uit eten. En dat niet alleen, het helpt ook bezoekers en toeristen. Mensen van buiten de staat, van buiten het land, die het nieuws niet volgen en misschien niet op de hoogte zijn van de droogte."

Zelfs kleine, symbolische maatregelen als deze hebben echter impact, besluit Gleick. "Ik was zondag in een restaurant aan het brunchen en zag dat de ober de glazen water met nog wat erin naar buiten bracht en ze leeggooide bij een boom. Dus sommige mensen beginnen te snappen waar het om gaat."

Alle beetjes helpen. Ook de symbolische.

Fotocredits: 'Glass of Ice Water', Sharon & Nikki McCutcheon
Dit artikel afdrukken