België is het enige land binnen de EU waar reeds regelgeving bestaat voor het kweken van insecten, Ook is er een redelijk assortiment aan insectenproducten voor menselijke consumptie op de markt. In Denemarken werden recent nog insectenproducten uit de supermarkt gehaald omdat er geen wetgeving is; in Nederland worden ze 'gedoogd'.

Insecten zijn nieuw en daarom nog vogelvrij. Toch zouden we ze op veel meer plaatsen in de voedselketen kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld in veevoer.

Steekproef bij boeren, betrokkenen en consumenten
Om vast te stellen hoe mensen denken over insecten in veevoer, ondervroegen wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Gent 415 bezoekers aan Agriflanders, de land- en tuinbouwbeurs in Gent. Ze spraken 196 boeren, 137 betrokkenen (toeleverings- en dienstensector) en 82 consumenten.

Over het algemeen vonden de respondenten insecten in het veevoer 'duurzamer, voedzamer en gezonder', ook voor de dieren. Ook zagen de geïnterviewden voordelen in de vermindering van afhankelijkheid van import en een betere benutting van organisch afval. Eén op de 6 was tegen het verwerken van insecteneiwitten in diervoer. Vooral de (microbiologische) voedselveiligheid en het gevaar dat uitheemse insecten zouden ontsnappen werden als nadelen gezien.

Vissen, kippen en varkens wel, koeien en huisdieren liever niet
Als het insectendiervoer voorgezet zou worden aan vissen, kippen of varkens, had niemand er problemen mee. Die eten toch al insecten. Minder enthousiast waren de respondenten over het voorzetten van insecten aan runderen en gezelschapsdieren. Eieren, melk en vlees van dieren die insectenvoer hadden gekregen, waren dan ook minder in trek. Die zouden wel eens afwijkend kunnen smaken en ruiken of allergenen bevatten, schrijft Vilt.

Hoe sterker mensen overtuigd waren dat insecten geschikt en aanvaardbaar zijn voor menselijke consumptie, hoe groter hun overtuiging dat insecten in voeder ook moeten kunnen
Persoonlijke overtuiging weegt het zwaarst
Bij alle afwegingen bleek de persoonlijke bereidheid van de ondervraagden om zelf insecten te eten doorslaggevend. "Hoe sterker mensen overtuigd waren dat insecten geschikt en aanvaardbaar zijn voor menselijke consumptie, hoe groter hun overtuiging dat insecten in voeder ook moeten kunnen”, aldus professor Wim Verbeke van de vakgroep Landbouweconomie. Hij concludeert: "de aanpassing van de wetgeving die het gebruik van alternatieve eiwitbronnen moet stimuleren, wordt bespreekbaar en aanvaardbaar. Dan is het wel belangrijk te beginnen met voer voor vissen, gevogelte en varkens. Voor de andere diersoorten en hun producten is insecteneiwit nog een brug te ver."

Eén nieuwe gesprekspartner: IPIFF
De insectenproducenten in Europa timmeren onderwijl zelf aan de weg. Afgelopen maandag presenteerden Nederlandse, Franse, Duitse en Zuid-Afrikaanse producenten het internationale Platform van Insecten voor Voedsel en Voeder IPIFF. "Onze planeet staat voor enorme uitdagingen door de bevolkingsgroei en de toenemende competitie om schaarse bronnen. Wij geloven dat insecten een deel van de oplossing zijn”, zei IPIFF-voorzitter Antoine Hubert. Het IPIFF wil de gesprekspartner zijn voor de Europese instellingen die zich met regelgeving bezighouden en voor partijen in de voedsel- en voerketens. Op dit moment maken insectenproducenten vooral diervoer voor viskwekerijen.

De oprichting van IPIFF werd bij de Europese autoriteiten met instemming begroet, schrijft De Molenaar.

Fotocredits: Wm Mol
Dit artikel afdrukken